1000 ton sopor och avfall släpps dagligen ut i Bosnien och Herzegovina, rapporterar TicToc by Bloomberg. Floden Drina, i östra Bosnien, är fylld av sopor. Det är omöjligt att rensa upp avfallet snabbt nog.
Plastflaskor, plastpåsar och rostigt metallavfall samlas och bildar nu en ö mitt i vattnet som tidigare brukade vara rent. Trots att vattenkraftverket som ligger i anslutning till floden har fått ett särskilt fordon med redskap för att rensa upp i floden är det omöjligt att arbeta snabbt nog för att minska eller helt avlägsna det miljöförstörande avfallet.
– Det är en katastrof, tro mig – en katastrof, säger lokalbon Alexandar Mladic till TicToc by Bloomberg.
Avfallet syns på bild efter bild, både hängandes från träden och flytandes i floden Drina.
Enligt Alexandar Mladic gör vattenkraftverket så gott de kan. Men att rensa upp helt går inte – människor dumpar avfall löpande och i hög takt.
– Folk slänger allt i floden, plast, metalltunnor, döda fiskar, säger Alexandar Mladic.
Saknar effektiv avfallshantering
Enligt miljöexperter som TicToc by Bloomberg har pratat med dumpas 1000 ton avfall rakt ut i Bosniens natur varje dag. De anklagar myndigheterna för att sakna effektiv avfallshantering. Somliga klandrar istället den om miljöfrågor okunniga befolkningen.
Bosnien är idag ett potentiellt kandidatland för framtida EU-medlemsskap. För att någonsin kunna blir det måste många förändringar geomföras, bland annat gällande miljön. Bosnien fick mellan 2014 och 2017 237,2 miljoner euro i IPA-bidrag, vilket är pengar som aspirerande EU-medlemsländer kan få för att ställa om till de standarder som finns inom unionen. Miljövänliga lösningar är ett av många områden landet måste arbeta på.
Enligt svenska SIDA är Bosnien idag det minst energi-effektiva landet i Europa, och SIDA uppskattar att 40 procent av kostnaden skulle kunna sparas om uppvärmning och energiförsörjning effektiviserades.