Sexuellt våld drabbar var tredje kvinna världen över enligt FN ‒ men förekomsten ökar markant i konfliktfyllda eller nödställda områden. Flera länder har nu utlovat ett ökat stöd för att bekämpa sexuellt våld i konflikter.
‒ Vi kan inte och bör inte låtsas att dessa grymheter inte äger rum. Sexuellt och könsbaserat våld sliter sönder samhällen i grunden och orsakar betydande skador både bland individer och hela samhällen. Vi kan inte stå passiva och se på ‒ nu är det dags att agera, sade Norges statsminister Erna Solberg nyligen under en konferens i Oslo som hölls på temat.
Konferensen ägde rum bara en månad efter att FN:s säkerhetsråd röstat igenom en ny resolution för att stärka rättigheterna för offer för sexuellt våld i konflikter. Kritiker har dock beskrivit resolutionen som urvattnad.
I Nigeria har extremiströrelsen Boko Haram kidnappat kvinnor och flickor för att använda dem som sexslavar och tvinga dem till giftermål. Enligt en rapport från organisationen Henry Jackson Society har medlemmar av Boko Haram även gjort kvinnor med barn i syfte att skapa “nästa generations krigare”.
Tvingas bli sexslavar
Nadia Murad, som nyligen tilldelades Nobels fredspris, är en av tusentals yazidiska kvinnor som kidnappats av terrororganisationen Islamiska staten. Många har tvingats att bli sexslavar och rapporter visar att Islamiska staten även använt sig av sociala medier som Facebook för att sälja yazidiska kvinnor som sexslavar.
Nadia Murad lyckades fly, men omkring 3 000 yazidiska kvinnor uppges fortfarande vara fast i slaveri.
Pramila Patten, FN:s särskilda representant för arbetet mot sexuellt våld i konflikter, betonar hur viktigt det är att lyssna på kvinnor som utsatts för sexuellt våld, för att det ska ge vägledning för åtgärder.
‒ När jag träffar de som överlevt sexuellt våld frågar jag dem vad som hade kunnat gjorts för att förhindra det som de utsatts för. Det kan handla om att de hade behövt en spis i hemmet. I Sydsudan berättar kvinnor att de måste gå utanför de områden där civila skyddas för att samla ved till matlagning. Där utsätts de för våldtäkter.
Kräver nolltolerans
I Sydsudan har minst 175 kvinnor och flickor utsatts för sexuellt och fysiskt våld mellan september och december 2018 ‒ en del flickor så unga som åtta år.
FN:s fredsbevarande insats i Sydsudan och FN:s människorättsorgan, OHCHR, uppger att de flesta utsätts när de letar efter ved, mat eller vatten, som det har varit brist på sedan konflikten bröt ut 2013.
Nyligen krävde 350 kvinnliga ledare i Somalia nolltolerans mot könsbaserat våld och att en ny lag antas mot sexuellt våld, som skulle vara den första av sitt slag i landet.
‒ Vi måste ta itu med kraven på rättvisa för de som utsatts, vi måste stötta kvinnor och arbeta nära de som utsatts, säger Deqa Yasin Hagi Yusuf, minister med ansvar för kvinnofrågor och mänskliga rättigheter i Somalia.
Hjälporganisationen International Rescue Committee uppger att mindre än en procent av det humanitära biståndet används för att bekämpa könsbaserat våld i kriser.
När konferensen i Oslo avslutades hade bidragsgivare utlovat 363 miljoner dollar de närmsta två åren till FN:s arbete mot sexuellt våld i konflikter.