Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Assanges förhandling skjuts inte upp

Julian Assange.

Wikileaksgrundaren Julian Assange är inlagd på sjukavdelning i så dåligt tillstånd ”att det inte går att föra ett normalt samtal med honom”. Det uppger hans svenske advokat, som begärt att måndagens häktningsförhandling skjuts upp. Uppsala tingsrätt har dock avslagit hans begäran.

I en skrivelse till tingsrätten begärde advokat Per E Samuelson att den häktningsförhandling som är inbokad på måndag skjuts upp tills dess att Assange kunnat ta del av bevisningen i häktningspromemorian.

Sent på tisdagseftermiddagen avslog dock rätten advokatens begäran, enligt flera medier. Förhandlingen kommer att hållas på måndag förmiddag som planerat.

Redan på torsdag ska en brittisk domstol dessutom ta upp USA:s begäran att få Wikileaksgrundaren utlämnad dit.
Assange sitter fängslad i Belmarshfängelset i London för brott mot landets borgensregler. I fredags fick Per E Samuelson under två timmar besöka honom på fängelsets sjukavdelning, där de bara i ”begränsad omfattning” kunde diskutera förhandlingen och Assanges syn på misstankarna.

Kan få långt straff

Samuelson vill inte gå in på närmare detaljer om Assanges hälsotillstånd.

– Av omsorg av hans personliga integritet vill jag inte säga mer än vad jag redan sagt. Men till saken hör att han under vårt möte fick reda på av en engelsk advokat att USA utvidgat spioneriåtalet mot honom till 18 punkter, med ett teoretiskt maxstraff på 170 år. Det stal naturligtvis uppmärksamhet, säger han till TT.

TT: Står ni i fortsatt kontakt?

– Fängelset har inte tillåtit telefonsamtal till utlandet, så jag kan inte ringa honom och han kan inte ringa mig. Det går heller inte att genomföra träffar över videolänk. Ska jag träffa honom måste jag åka dit på långt i förväg bokade besök eller åka till ett engelskt advokatkontor, så det är vanskligt att hålla kontakt.

Åklagaren motsatte sig

Vice överåklagare Eva-Marie Persson, som leder förundersökningen om misstänkt våldtäkt i Sverige, motsatte sig försvarets begäran. Hon skrev i ett yttrande till tingsrätten att det inte finns skäl att flytta fram måndagens förhandling.

Enligt Persson är det väsentliga att Assange underrättats om innehållet i häktningspromemorian, inte att den överlämnas rent fysiskt.

Fakta: Assangefallet i korthet

• April 2010: Wikileaks publicerar video från amerikansk helikopterattack där flera civila skjuts ihjäl i Irak – en händelse som dittills tystats ned. Under året fortsätter Wikileaks att publicera hemliga dokument, främst om USA:s förehavanden i Afghanistan och Irak.

• Augusti–december 2010. Julian Assange anhålls och häktas i sin frånvaro misstänkt för sexualbrott mot två kvinnor under ett besök i Sverige. Australiern, som befinner sig i Storbritannien, överlämnar sig till brittisk polis och utrustas med fotboja.

• 2012: Storbritannien beslutar att Assange ska överlämnas till Sverige. Wikileaksgrundaren flyr till Ecuadors ambassad i London.

• 2015: Ett av de svenska fallen preskriberas. Misstanken om våldtäkt kvarstår.

• 2017: Den svenska förundersökningen mot Assange läggs ner, och häktningen hävs.

• April 2019: Wikileaksgrundaren grips på Ecuadors ambassad av brittisk polis sedan landet dragit in hans asylstatus. USA offentliggör att ett åtal om dataintrång finns mot Assange och begär omedelbart att han överlämnas dit.

• Maj 2019: Assange döms till nästan ett års fängelse av en domstol i London. Den svenska förundersökningen återupptas. Åklagare begär Assange häktad på nytt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV