Partierna på högerytterkanten gjorde ett starkt EU-val. Frågan är hur de kommer att organisera sig – och vad det innebär för arbetet i parlamentet. ”Det är inte bara högerradikala ”outsiders” utan etablerade partier”, säger statsvetaren Magnus Blomgren.
Framgångar för gröna och liberaler å ena sidan och för högerextremer å andra. Det är ett splittrat EU-parlament som kommer att styra närmaste fem åren.
I och med att de två stora partigrupperna EPP (konservativt kristdemokratiskt) och S&D (socialdemokratiskt) förlorat majoriteten i parlamentet måste de nu börja leta andra typer av koalitioner.
– De måste hitta en bredare fåra för att göra upp, säger Magnus Blomgren, docent i statsvetenskap vid Umeå universitet, till TT.
En konsekvens av de breda höger-vänsteröverenskommelserna i parlamentet kan bli att väljare har svårt att se vem som egentligen, förutom partierna på högra ytterkanten, är i opposition, bedömer Blomgren.
– Det är ett parlamentariskt bekymmer om vi inte har en bra tydlig opposition som inte stavas högerextrema partier.
Ny talesperson?
Konservativa Fidesz i Ungern, som för tillfället sitter i EPP, fick över hälften av ungrarnas röster. Samtidigt gick högerradikala Lega i Italien, med Matteo Salvini i spetsen, framåt. Salvini sökte redan före valet samarbete med likasinnade för att starta en ny partigrupp.
– Skulle Fidesz lämna EPP och närma sig Salvini så ändrar det kanske inte mandaten så mycket men det kommer att förändra diskussionen i parlamentet, säger Magnus Blomgren.
Salvini kan tänkas bli den talesperson som de här partierna har saknat.
Bra läge för gröna
Det splittrade läget kan också gynna de gröna, som med sina framgångar i valet nu hamnat i en position där de kan ställa krav i förhandlingarna.
– De hamnar automatiskt i någon sorts koalitionslösning. De blir en spelare i ekvationen oavsett hur man vrider och vänder på det, säger Magnus Blomgren.
Fakta: Partigrupperna
Så här ser nästa EU-parlament ut, enligt det preliminära resultatet.
Partigrupp inriktning mandat jämfört med avgående parlament
EPP kristdemokratiskt konservativt 182 -34
S&D socialdemokratiskt 147 -38
Alde liberalt 109 +40
De gröna/EFA miljöpartier och regionala 69 +17
ECR EU-skeptiskt konservativa 59 -18
ENF högerpopulistiskt 58 +22
EFDD EU-kritiskt konservativa 54 +12
GUE/NGL vänsterpartistiskt 38 -14
Övriga/grupplösa 35 +15
Fakta: EU-parlamentet