I dag avgörs socialförsäkringsminister Annika Strandhälls (S) öde. Efter Centerns besked att partiet väljer att lägga ner sina röster i dagens misstroendeomröstning kan hon troligen sitta kvar, med minsta möjliga marginal. Men det är inte säkert.
Sent på måndagskvällen kom beskedet från Centerpartiet – man väljer att avstå i dagens misstroendeomröstning om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
– En misstroendeförklaring är det absolut skarpaste verktyget vi har i riksdagen och därför måste man använda det med stor försiktighet, säger Centerns gruppledare Anders W Jonsson till TT.
Centerpartiets aktiva stöd hade krävts för att misstroendeförklaringen – som M, KD, SD och L står bakom – skulle röstas igenom i riksdagen.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor, vars parti snabbt ställde sig bakom Moderaternas krav på misstroendeomröstning, kallar nu Centern ett ”lydparti till S”.
”Man undrar vilken grad av socialdemokratiskt maktmissbruk som krävs för att det ska bli något tryck bakom Centerns påstådda nagel i ögat på Socialdemokraterna. Annie Lööf har gett frikort till regeringen Löfven. Det är onekligen en liberal tolkning av begreppet opposition” skriver Busch Thor i ett Facebookinlägg.
Knapp marginal
De partier som har deklarerat att de stödjer Moderaternas misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll samlar 173 mandat i kammaren. En av Liberalernas 20 ledamöter är numera vilde, och har inte deltagit i riksdagens voteringar. Om även hon skulle infinna sig och rösta som sitt gamla parti, så är det 174 röster för ett misstroende. Det krävs 175 röster för att fälla Strandhäll.
Centerns besked att avstå i voteringen, i stället för att rösta nej till misstroendeförklaringen, motiveras med att det finns frågetecken kring hur Annika Strandhäll har agerat under och efter petningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler förra våren, enligt Anders W Jonsson.
Vi vill markera att vi är kritiska till hur det här har gått till.
Besked idag
Omröstningen i kammaren sker klockan 12 i dag.
Moderaterna väckte en misstroendeförklaring mot Annika Strandhäll den 16 maj. Som skäl angav M att det kommit fram nya uppgifter under konstitutionsutskottets ännu pågående granskning av Strandhälls och regeringens agerade vid petningen av Begler.
M hävdar att Strandhäll rentav ljugit i KU om skälen till varför Begler med bara några dagars varsel petades från Försäkringskassan och flyttades till en post i regeringskansliet. Begler själv har i brev till KU uppgett att hon blev mycket förvånad över att höra ministern och hennes statssekreterare säga i KU att hon slutade frivilligt och inte mot sin vilja.
M anser också att Strandhäll och regeringskansliet ändrat beskrivningen om varför Begler fick sluta, från att vid beskedet om petningen ha prisat hennes jobb som chef för myndigheten till att säga att det var omöjligt att ha henne kvar eftersom hon inte tog till sig viktig kritik. Partiet menar att beslutet hade att göra med att riksdagsvalet närmade sig – regeringen var rädd för att kritiken mot att Försäkringskassan agerade hjärtlöst i handläggningen av sjukskrivningar och bedömningen av personlig assistans skulle skada S och MP i valet.
Löfven angrep M
Statsminister Stefan Löfven anser att Moderaterna ger sig på Annika Strandhäll för att hon redan är en utsatt kvinnlig politiker på sociala medier.
Den hatsvansen kommer att dansa och dricka champagne, sade Löfven i går och ansåg att M borde ha inväntat KU:s granskning av Strandhälls agerande, klar den 4 juni.
Riksdagsledamoten Johan Pehrson (L), också en av kandidaterna till partiledarposten i L, kritiserar Centerns beslut.
– Jag beklagar det. Jag saknar förtroende för henne och kommer att stödja misstroendeförklaringen, säger Pehrson.
Bakgrund: Strandhäll och Begler
Den 27 april förra året kallade dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S) till presskonferens för att meddela att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle bytas ut omedelbart. Beslutet var helt oväntat och Strandhäll hade svårt att förklara vad som låg bakom.
Begler gjorde klart att hon hade velat fortsätta och hävdade senare i intervjuer att hon fick sparken för att regeringen var rädd att förlora valet på grund av debatten om Försäkringskassan som hjärtlös och stelbent byråkratisk.
Strandhäll sade att det inte alls handlade om det utan att Begler inte gjort nog för att se till att människor inte hamnar i limbo mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, när de inte längre beviljas sjukpenning utan måste söka jobb.
Regeringen och Strandhäll KU-anmäldes för petningen av Begler.
En permanent ersättare på generaldirektörsposten – Nils Öberg, som nu leder Kriminalvården – utsågs först i maj i år.