Supersöndagen i Belgien tyder på ett land som vill åt olika håll. I de fransktalande delarna går Socialdemokraterna (PS) framåt, medan högerextrema separatister växer kraftigt i Flandern.
Det högerextrema separatistpartiet Vlaams Belang ser ut att bli näst största parti i Flandern, visar preliminära resultat och vallokalsundersökningar. Partiet ökar hela 14,5 procent och får 20,4 procent i den flamländska delen av landet.
Belgien höll på söndagen regionala val, nationellt val och val till EU-parlamentet. I fransktalande Vallonien ser det ut att bli rödgrönt, där PS blir största parti, vilket talar för att svåra förhandlingar väntar för att bilda regering. Även miljöpartiet Ecolo växer kraftigt och mer än fördubblar sina mandat, från 6 till 13 i parlamentet.
"Svart dag"
Vlaams Belangs – som vill att den flamländska delen av landet bryts ut – kraftiga ökning innebär 18 stolar av parlamentets 150, upp från dagens 3, enligt RTBF , och platsen som landets tredje största parti.
På EU-nivån ser Vlaams Belang ut att kunna få två av Belgiens 21 mandat, och därmed bli näst största parti med drygt 11 procent av rösterna.
Det här är uppenbarligen en svart dag för Flandern, säger den liberale finansministern Alexander De Croo.
Men Tom Van Grieken, ledare för Vlaams Belang, håller så klart inte med.
Det här är inte en svart söndag, utan en söndag fylld av hopp.
– Vi vill ta ansvar, sade han inför jublande anhängare.
Tudelat och splittrat
Vlaams Belangs framgångar kommer till stor del på bekostnad av nationalistiska N-VA, som dock fortfarande ser ut att bli största parti, trots ett tapp på fem procentenheter till 27 procent i Flandern. På EU-nivån är partiet störst, med 13,5 procent av rösterna.
– Vi har förlorat de här valen. Det är tydligt, men vi fortsätter att vara största partiet i Flandern. Det är många förlorare men en stor vinnare, VB. Jag gratulerar dem, säger ledaren Bart De Wever.
Styret i Belgien är komplicerat och tudelat, där i princip alla politiska inriktningar företräds av två partier: ett fransktalande och ett flamländskt.
För tillfället styr liberale premiärministern Charles Michel över en minoritetsregering med liberaler från både Flandern och Vallonien samt de flamländska kristdemokraterna.