Larmet om att en miljon arter hotas av utrotning fick stort genomslag. Frågan om biologisk mångfald står inför ett genombrott i samhällsdebatten, hoppas forskare.
På dagen för biologisk mångfald i onsdags kunde forskare konstatera att deras larm om artutrotning börjat höras. Rapporten från FN:s expertpanel IPBES väckte både politikers och mediers uppmärksamhet. I slutdokumentet från G7-mötet utlovades krafttag mot artutrotningen och IPBES har bjudits in till den amerikanska kongressen.
– Det är ett stort uppvaknande, ungefär som kring klimatfrågan tidigare, säger Maria Ölund, koordinator för forskarnätverket Focali.
Maria Ölund tycker att rapporten synliggjort att biologisk mångfald inte bara är en miljöfråga utan berör hela vårt sätt att leva. Dit hör vår ökande konsumtion och jordbrukets expansion till följd av att köttätandet ökar globalt.
– Rapporten har visat på hela vår ohållbara samhällsutveckling. För många har biologisk mångfald handlat om handlat om att skydda enskilda arter. Nu är det fler som förstår att det handlar om framtida livsmedel– och vattenförsörjning.
Marie Stenseke, professor i kulturgeografi och en av författarna bakom IPBES rapport, lyfter fram de sociala dimensionerna av artutrotningen.
– Vi i den rika delen av världen har kunnat köpa mer mat, material och bioenergi på andras bekostnad, säger hon.
Inte minst världens urfolk drabbas hårt i miljöer som Amazonas, konstaterar rapporten.
– Man tar ner regnskogen vilket förstås är ett problem för klimatet, men också för de människor som lever där, säger Marie Stenseke.