Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

”Hamnarna är inte stängda”

Italiensk polis tittar på Sea-Watch 3 när fartyget tidigare i år, efter två veckor till havs, lade till i Catania, Sicilien.

För fjärde gången i år har ett civilt livräddningsfartyg lagt till i Italien, skriver frivilligorganisationen Sea-watch. Dock först efter att besättningen utropat nödläge på grund av de räddade personernas allt sämre fysiska och psykiska hälsa.

De 47 personerna hade varit ombord på fartyget Sea-watch 3 sedan förra onsdagen. De lämnades kvar ombord efter att 18 av de totalt 65 personerna som tagits ombord evakuerats, något som orsakade stor stress.

– Hamnarna är inte stängda, de kan inte stängas. Vi har bekräftat att det är en juridisk plikt, en moralisk plikt och en solidaritetshandling: räddning till sjöss måste skyddas och försvaras, sa Giorgia Linardi, Sea-watchs representant för Italien.

När de som räddats till havs nådde hamnen möttes de av lokalbor som höll upp plakat med budskap som ”Välkomna till Lampedusa”. De italienska myndigheterna beordrade efter räddningsaktionen att fartyget skulle lägga till i hamnen i Licata, där den konfiskerats i väntan på utredning.

Det är skandalöst att fartyget Sea-watch 3 återigen hindras från att ge sig ut på havet, menar Philipp Hahn, som leder dess uppdrag på Medelhavet. Sea-watch 3 kom precis tillbaka efter att ha legat i franska Marsailles på grund av en blockering från flagstaten Nederländerna.

– Vi har inte brutit mot någon lag, tvärtom har vi återigen följt sjölagen och flyktingkonventionen. Vi är övertygade om att det inte kommer att leda till några ytterligare åtgärder. Men det är ett räddningsfartyg, ingen kryssare. Varje dag fartyget hålls kvar i hamnen riskerar fler människor att dö, säger Philipp Hahn.

Italiens inrikesminister Matteo Salvini har gång på gång deklarerat att hamnarna är stängda. FN skrev i ett brev till den italienska regeringen att ”livräddningsaktioner på Medelhavet kan inte bryta mot nationell lagstiftning om gränskontroller eller irreguljär migration, eftersom rätten till liv borde gälla framför nationell och europeisk lagstiftning”.

FN poängterade även att Salvinis försök att kriminalisera hjälparbetare på Medelhavet är en kränkning av de mänskliga rättigheterna. Nyligen drunknade 70 personer under en helg när inget civilt räddningsfartyg fanns på Medelhavet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV