Startsida - Nyheter

Glöd · Debatt

Sverige behöver en offensiv klimatpolitik

För att fler industrier ska vilja satsa på grön energi bör gränsen för energiskatten höjas, menar Christoffer Karlsson, förbundsstyrelseledamot i Luf.

DEBATT Sverige behöver en klimatpolitik som är offensiv och som gör skillnad på riktigt. Där har regeringen misslyckats totalt. Istället har de sysslat med plakatpolitik som låter bra men som inte gör mycket mer än att dämpa individers klimatångest. Ena året höjer man skatten på solceller, nästa år sänker man den och basunerar ut det som en stor klimatsatsning. Istället för att komma med kraftiga styrmedel så inför man subventioner för elcyklar på en miljard. Klimatet kan inte vänta, och Sverige behöver riktiga reformer. Liberala ungdomsförbundet efterlyser tre saker som kan hjälpa Sverige på vägen mot en omställning från koldioxidutsläpp till gröna näringar.

1. Investera i lagring av koldioxid

Sverige borde investera i Carbon Capture, en teknik för att lagra koldioxid för att hålla det borta från atmosfären. Det är inte tillräckligt att vi subventionerar elbilar eller höjer skatten på fossila bränslen med någon krona då och då. Samtidigt som vi arbetar med att minska kommande utsläpp så behöver vi också arbeta på metoder för att sänka den nuvarande koldioxidhalten i atmosfären, för inte kan väl regeringen nöja sig med att jorden blir 1,5 eller 2 grader varmare? Målet måste vara att på sikt ta tillbaka den koldioxid som mänskligheten har släppt ut så att koldioxidnivån i atmosfären hamnar på förindustriella nivåer. Det arbetet måste vi växla upp nu, och där kommer regeringen till korta.

2. Gör gröna investeringar lönsamma

Att investera i grön energi måste vara attraktivt. Flertalet fastighetsägare och företag säger alla samma sak – höga skatter dödar deras möjligheter till investeringar i grön energi. Den energiskatt som åläggs produktion av grön energi när den når 255 kw minskar lönsamheten drastiskt. Den gör att installation av exempelvis solceller på industritak inte lönar sig över en viss volym, varpå såväl fastighetsägaren som staten går miste om intäkter, då fastighetsägaren avstår att installera fler solceller. Det är motsägelsefullt när regeringen säger sig vilja satsa på solceller, och samtidigt inte gör någonting för att skapa förutsättningar för utbyggnaden av dem på bred front. Höj gränsen för energiskatten på all förnybar energiproduktion upp till åtminstone 2 mw. Även vid försäljning av el.

3. Gör det enkelt att satsa på grön energi

De som vill göra något bra för klimatet ska inte dränkas i administration och avgifter.

Ta bort administrativa avgifter för produktionsenheter av förnybar energi. Varför ska svenska kommuner ta ut höga avgifter för detaljplaner som i realiteten handlar om att möjliggöra utbyggnaden av exempelvis solceller eller vindkraft? Det här är byråkratiskt trams som utgör grus i maskineriet för den gröna omställningen. Förbjud kommuner att ta ut planavgifter för ändringar i gällande detaljplaner eller i upprättandet av nya detaljplaner som syftar till att möjliggöra produktion av förnyelsebar energi.

Sverige är ett rikt land som borde stå längst fram i klimatomställningen. Samtidigt blir vi omsprungna av länder som Tyskland eller Danmark i många avseenden. Det är hög tid att vi släpper sargen och vågar genomföra reformer som också kan innebära ett bortfall i intäkter. Liberala ungdomsförbundet och Liberalerna vill också se en koldioxidskatt på EU-nivå, plastskatt på EU-nivå och en flygskatt på EU-nivå. Men då övriga partier inte vågar ta nödvändiga steg, så vore de tre föreslagna reformerna åtminstone en välkommen början.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV