En miljon växt- och djurarter riskerar att försvinna de kommande decennierna. Det är slutsatsen i en rapport från FN:s vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald, IPBES.
Vi människor förstör vår miljö i en allt snabbare takt. Om inget görs för att lösa situationen kommer mellan en halv och en miljon arter att försvinna, varav många inom de närmaste åren.
Det är den bistra slutsatsen i den rapport som den mellanstatliga organisationen IPBES (Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services) nu presenterat.
I dag är utrotningstakten tio till hundra gånger snabbare än vad den varit någon gång under de senaste tio miljoner åren.
Redan inletts
Den senaste massutrotningen skedde för 66 miljoner år sedan när en asteroid svepte bort en majoritet av jordens arter, bland annat dinosaurierna. Många menar att det är dit vi är på väg nu, medan andra menar att en sjätte massutrotning under de senaste 500 miljoner åren redan har inletts.
Den springande punkten, konstaterar forskarna, är att vi människor är helt beroende av naturen för att överleva som art.
– Vi eroderar själva fundamenten till våra ekonomier, livsmedelssäkerhet och vår livskvalitet över hela jorden, säger en av rapportförfattarna, Robert Watson, till nyhetsbyrån AFP.
Dagens utrotning av arter har ett klart samband med klimatförändringarna på jorden.
Svårlöslig paradox
På kort sikt är vi människor inte hotade, säger Josef Settele, professor vid Helmholtz Centre for Environmental Research i Tyskland, och fortsätter:
På längre sikt är det svårare att säga. Om vi människor blir utrotade kommer dock naturen ändå att hitta vägar, det gör den alltid.
Något måste alltså göras, men frågan är vad och på vilket sätt. För i dag går kampen mot klimatförändringarna inte alltid ihop med kampen för den biologiska mångfalden. Övergången mot grönare energi och en ökad produktion av biobränsle innebär bland annat att djur och natur trängs ut. Biobränslet kräver helt enkelt mer mark för att odlas.
– Sättet vi producerar mat och energi underminerar naturens egna självreglerande system, sade Robert Watson i april, när en sammanfattning av rapporten presenterades i april.