Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Domstolsförhandling om Assanges utlämning

Flera demonstranter har samlats utanför den domstol där Julian Assange kommer att framträda.

Det storpolitiska spelet om Wikileaksgrundaren Julian Assange har fått ett nytt kapitel när han i dag framträtt i domstol i London. Han meddelade där att han inte vill utlämnas till USA, där han anklagas för en av de största läckorna av hemligstämplad information hittills.

Efter gripandet på Ecuadors Londonambassad för snart en månad sedan har den juridiska processen nu inletts mot Julian Assange. Tidigare i veckan dömdes han till nästan ett års fängelse för att ha hållit sig undan och omöjliggjort en överlämning till Sverige – nu är det frågan om han ska utlämnas till USA som prövas.

Vid den muntliga förhandlingen i London, där Assange medverkade via videolänk, fick han frågan om han går med på att utlämnas. Han svarade som väntat att han inte vill lämnas ut, rapporterar Reuters.

Fallet tas upp igen i fortsatta förhandlingar i slutet av maj.

"Befria friheten!"

Bland Assanges och Wikileaks anhängare har gripandet väckt starka reaktioner.

Utanför den domstol i London där Assange framträder är det gott om demonstranter – och journalister.

”Befria friheten! Släpp Assange!” och ”USA, bort med tassarna från Assange” står det på några av banderollerna när TT tittar förbi.

Stämningen är god – även om ilskan är tydlig hos dem som vill visa sitt stöd.

– Det här handlar i grunden om hur vårt demokratiska samhälle ska fungera. Man kan inte ha en demokrati utan fri information, säger demonstranten Alasdair – som liksom flera andra av de närvarande är ytterst skeptisk till att uppge sitt efternamn till journalisterna på plats.

– Det här är ett hot mot yttrandefriheten. Men vi har stort folkligt stöd, säger kamraten Arwyn.

Båda hoppas på seger, men kanske inte förrän utlämningsprocessen gått ända upp i högsta instans.

– Mycket hänger på domarna. Jag tror att det finns en chans i Högsta domstolen, säger Alasdair i London.

Fem års fängelse

Om Assange till slut överlämnas till USA riskerar han fem års fängelse för dataintrång. Åtalet mot honom, som dittills varit okänt, offentliggjordes i samband med att han greps i London den 11 april. Assanges företrädare har dock uttryckt en oro för att fler åtalspunkter kan tillkomma i ett senare skede.

Den svenska förundersökningen mot Assange, som handlade om flera sexualbrott, lades ned 2017.

Försvarsadvokaterna framhöll på onsdagen att Assange hållit sig undan för att han varit rädd att utlämnas till USA och därefter placeras i det fruktade fånglägret på den amerikanska Guantánamobasen på Kuba.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV