Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Nytt styrande råd ska bildas i Sudan

Demonstranter utanför försvarsdepartementet i Sudans huvudstad Khartum.

Det militära övergångsrådet och oppositionsalliansen i Sudan har kommit överens om att bilda ett gemensamt militärt och civilt övergångsråd.

Beskedet kom efter många timmars samtal mellan de båda parterna under lördagen.

– Vi kom överens om ett gemensamt civilt och militärt råd. Vi diskuterar nu hur stor andel av rådet som ska utgöras av civila respektive militärer, säger Ahmed al-Rabia, en företrädare för oppositionen som deltagit i samtalen.

Militärrådet grep och avsatte president Omar al-Bashir den 11 april efter månader av omfattande protester mot honom, och kungjorde då sin avsikt att styra landet i upp till två år innan val hålls.

Demonstranter har dock fortsatt sin sittande protest utanför landets försvarsdepartement, med krav på ett civilt lett övergångsråd.

Oppositionen bildade en paraplygrupp för att förhandla med militärrådet, och de två parterna möttes på lördagen för vad som visade sig vara fruktbara samtal.

Under lördagen sade också oppositionsledaren Sadiq al-Mahdi att Sudan bör gå med i den internationella brottmålsdomstolen ICC ”omedelbart”. Det skulle innebära att al-Bashir kan utlämnas och prövas i en internationell rättegång.

Fakta: Protester och maktskifte i Sudan

19 december 2018: Hundratals demonstranter ger sig ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en tredubbling av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget har landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.

20 december: Protesterna sprids till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderar ”frihet, fred, rättvisa” och kräver regimens fall. Polis och militär kallas in mot demonstranterna och flera personer dödas.

24 december: President al-Bashir lovar ”riktiga reformer”. Demonstrationerna fortsätter på nästan daglig basis och sprids till fler delar av landet. Ytterligare demonstranter mister livet.

17 januari 2019: Västländer uppmanar regeringen att respektera demonstrationsrätten. Den svarar med att dra in ackrediteringar för flera sudanesiska journalister anställda av utländska mediebolag.

22 februari: al-Bashir utropar ett ettårigt nationellt nödläge, varpå protesterna mattas av.

6 april: Hundratals demonstranter tågar mot presidentpalatset i Khartum, där de inleder en sittstrejk och kräver presidentens avgång.

8 april: Sudans armé slår en ring runt demonstranterna vid presidentpalatset, sedan de efterfrågat arméns stöd. Regeringen meddelar att sju personer dödats i samband med protesterna de senaste dagarna.

9 april: Landets poliskår meddelar att alla dess styrkor beordrats att inte ingripa mot demonstranterna.

11 april: Försvarsministern meddelar stats-tv att al-Bashir lämnar presidentposten.

12 april: Försvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, som tagit över efter al-Bashir, lämnar i sin tur över till generallöjtnant Abd al-Fattah al-Burhan. Protesterna fortsätter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV