Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Maktskifte i Venezuela är nära enligt Guaidó

Tårgas har satts in vid den väg som leder till flygbasen där Juan Guaidó talade.

Juan Guaidó utropar sista fasen i sina försök att avlägsna Nicolás Maduro från makten, och i en video framträder han tillsammans med soldater ur Venezuelas armé. Samtidigt har den tidigare oppositionsledaren Leopoldo López frigivits av soldater lojala med Guaidó.

Utanför en militär flygbas i Venezuelas huvudstad Caracas står Juan Guaidó omringad av soldater.

I videon, som publicerades på Twitter under tisdagen, uppger han beslutsamt att den ”sista fasen” är inledd i den maktkamp som länge har rasat mellan Guaidó och den sittande presidenten Maduro.

Kupprykten

Förutom Guaidó själv figurerar även flera soldater från den venezuelanska armén i videon. Budskapet är att armén står bakom Guaidó, som nu uppmanar befolkningen att göra detsamma.

De nationella styrkorna har fattat rätt beslut och de räknar nu med att få stöd från den venezuelanska befolkningen, säger han i videon.

Uttalandet har gett upphov till spekulationer om att en militärkupp är att på gång i landet – ett rykte som fick mer syre av beskedet att den tidigare oppositionsledaren Leopoldo López, som greps 2014 och sitter i husarrest sedan 2017, har fritagits av soldater lojala med Guaidó.

"Ingen kupp"

Venezuelas försvarsminister Vladimir Padrino tog snabbt också till Twitter, men då för att slå ner ryktena om en militärkupp. Landets militära styrkor är fortfarande är lojala med den ”legitima regeringen”, skriver han. Han uppger också att alla militära enheter runtom i landet har rapporterat att allt är som vanligt.

Beskedet liknade det från informationsminister Jorge Rodriguez, som uppger att regeringen nu arbetar med att oskadliggöra en ”liten, förrädisk grupp” militärer som förordat en militärkupp.

Maktkamp

Regeringen uppmanade under tisdagen sina anhängare att ta till gatan utanför presidentpalatset i Caracas. Militära styrkor ska också ha utsatt Juan Guaidó för tårgas intill flygbasen.

Juan Guaidó utropade sig själv till president i januari och har sedan dess drivit en kampanj för att få bort den sittande presidenten Nicolás Maduro. Oppositionsledaren har fått stöd från flera länder och erkänns av en majoritet i väst som landets rättmätige president, men Nicolás Maduro har vägrat lämna makten trots protester.

Fakta: Styret i Venezuela

Landets allt mer auktoritäre ledare Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chávez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet. Valet har dömts ut av delar av omvärlden som orättvist, och både USA och EU har infört sanktioner mot Venezuela med anledning av den politiska krisen.
Källa: Landguiden/UI

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV