Efter cyklonen Idai säger Human Rights Watch (HRW) att kvinnor utnyttjas sexuellt i utbyte mot mat och nödhjälp. På listorna för humanitärt stöd står ofta bara manliga familjeöverhuvuden, medan kvinnor utpressas för att få samma hjälp.
Den sexuella exploateringen av kvinnor som kämpar för att få ihop mat till sina familjer är upprörande och grym, skriver Human Rights Watch i en ny rapport.
Cyklonen Idai orsakade massiv förstörelse i Mozambique för en dryg månad sedan. Den femtonde mars nådde stormen land, och fram till den tredje april hade mer än 500 personer dött och 1400 behandlades för kolera, enligt HRW. I början på april kämpade myndigheterna tillsammans med FN, Röda Korset och andra humanitära organisationer för att hitta boendelösningar till över 146 000 människor som på grund av cyklonen saknar bostad. Många av dem berättar om att de förlorat familjemedlemmar.
En åttaårig flicka berättade för en lokal tv-kanal att sist hon såg sina föräldrar och två syskon var när de lämnade henne på taket som hon senare blev räddad från.
I spåren av cyklonen är det många som är fast i situationer som är både svåra och gör dem extremt sårbara. Hunger och förstörelse har lämnat hundratusentals kvinnor i en utsatt situation där de kan utnyttjas, skriver HRW. Enligt FN är över 1,85 miljoner människor i behov av akut nödhjälp, och Världslivsmedelsprogrammet (WFP) har enligt uppgifter kunnat nå omkring en miljon drabbade. HRW har dock funnit bevis på hur kvinnor förbises av lokala ledare.
– Myndigheterna måste omedelbart utreda rapporterna om att kvinnor tvingas byta sex mot mat och på lämpligt sätt straffa de som utnyttjar sina maktpositioner till att exploatera och utnyttja kvinnor, säger Dewa Mavhinga, direktör för HRW i södra Afrika.
Utnyttjar maktpositioner
När HRW pratade med tre kvinnor i staden Mbimbir, dit ingen humanitär hjälp nådde fram förrän den femte april, sa alla att de utnyttjats sexuellt av lokala makthavare i utbyte mot mat. En av kvinnorna berättade om hur hon i fyra veckors tid kämpat för att hålla sina barn mätta på majs och de frukter de själva kunde plocka.
När sedan matutdelningen började den sjätte april fick hon veta att hennes namn inte var på distributionslistan. En man från regeringspartiet Frelimo, som administrerar utdelningen av bistånd, sa åt henne att gå hem och vänta där. Kvinnan berättar att han sa att han ”skulle hjälpa henne om hon hjälpte honom också”.
Samma kväll kom han till hennes hus med en säck ris, majsmjöl och ett kilo bönor.
– När han kom placerade han säckarna på golvet, började ta på sig själv och sa att det nu var min tur att tacka honom. Jag sade åt mina barn att gå över till min väns hus. När de gått låg jag med honom, berättar kvinnan för HRW.
Flera andra kvinnor berättade om liknande erfarenheter:
– Han sa att han kunde hjälpa mig om jag var snäll mot honom (…) Vi kom överens om en tid att ses och göra det (ha sex) på. När det var klart gav han mig bara ett kilo bönor. När jag klagade sa han att ”imorgon kommer det mer”.
En del kvinnor HRW pratat med har varit rädda för att berätta detaljer. En kvinna sa att en lokal företrädare hade avrått henne från att ”prata ut om frågan”.
Myndigheter måste agera
En företrädare i staden Tica, samma distrikt som Mbimbir, berättade att i en del fall, när det är omöjligt att nå drabbade områden via vägar, så får lokala samhällsledare i uppdrag att förvara maten och dela ut den till familjer i behov veckovis.
– Eftersom maten inte räcker till alla har en del lokala ledare utnyttjat situationen genom att muta dem för att få sina namn uppskrivna på distributionslistan, förklarade den kvinnliga företrädaren.
En hjälparbetare i området sa att listorna ofta bara innehåller namnen på manliga familjeöverhuvuden, och exkluderar familjer med kvinnliga överhuvuden.
– I en del byar har kvinnor och deras barn inte sett mat på veckor. De skulle göra vad som helst för mat, inklusive att ha sex med män som kontrollerar matdistributionen, säger hjälparbetaren.
I Tica har en man tagits in till förhör efter rapporter om att han ska ha utnyttjat sin position. Men inga åtgärder vidtogs. Liknande vittnesmål finns från andra regioner också, enligt HRW, som nu uppmanar myndigheterna i Mozambique att agera och förhindra att kvinnor som i spåren av cyklonen Idai utnyttjas sexuellt av män i maktpositioner.
– Myndigheterna har en plikt att försäkra att alla får det skydd de behöver i den här situationen, inklusive sårbara kvinnor som riskerar att exploateras och utnyttjas sexuellt. Nödhjälp ska ges villkorslöst till alla människor i behov av det, regeringen måste tillsammans med andra som erbjuder hjälp säkerställa att distribution av den aldrig används som ett tillfälle att utnyttja, säger Dewa Mavhinga, HRW:s direktör för södra Afrika.