Radar · Nyheter

Kraftiga skogsbränder rasar i Sverige

Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, är brandrisken ovanligt hög i flera delar av södra och mellersta Sverige. Sedan förra sommarens omfattande skogsbränder ska MSB ha förbättrat sin beredskap.

– Att bränderna har börjat så här tidigt gör att det ser väldigt illa ut, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning, till SvD.

Insatser och släckningsarbete har under veckan pågått i över tio områden. På onsdagen rapporterade DN att läget är värst i Hästsveda i Hässleholms kommun, där 49 personer från fyra olika gårdar evakuerades. På torsdagsmorgonen var situationen under kontroll. I Tjällmo var bränderna dock fortsatt omfattande, enligt Ekot.

Brandmännens riksförbund varnar om att det saknas 2800 brandmän för att klara av att hålla bemanningen under de kommande sommarmånaderna när många går på semester. Detta trots att satsningar gjorts.

“Sverige är bättre förberett inför den här skogsbrandssäsongen jämfört med föregående år”, skriver inrikesminister Damberg på Facebook. Han betonar även att MSB fått 65 miljoner extra.

MSB har under det gångna året rustat upp för att vara bättre förberedda.

– Vi har gjort en stor helikopterupphandling där vi i nuläget har 30 helikoptrar som snabbt kan sättas ut på strategiska platser i ett tidigt skede så att man snabbt kan släcka små bränder innan de vuxit till sig, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB, till SVT.

Fler bränder kan väntas de kommande åren, då klimatförändringarna väntas förlänga perioden av barmark och torka.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV