Myndigheterna i Sri Lanka har utlyst ett nytt nattligt utegångsförbud i staden Colombo, där stämningen är orolig efter söndagens attacker mot kyrkor och hotell där 290 människor dödades. Presidenten utlyser även ett nationellt nödläge från midnatt, meddelar hans kansli.
Sju självmordsbombare låg bakom sex av de åtta attackerna i Sri Lanka under söndagen, enligt en rättsteknisk undersökning. 24 personer har gripits.
Utredningen pågår fortfarande, säger rättsteknikern Ariyananda Welianga.
Attackerna på påskdagen antas ha utförts av den lokala extremistgruppen National Thowheeth Jama’ath (NTJ), enligt regeringens talesperson Rajitha Senaratne. Det utreds om gruppen haft hjälp från internationella grupper.
Det fanns ett internationellt nätverk utan vilket dessa attacker inte hade kunnat lyckas, säger han på måndagen.
Sri Lankas polischef uppges nyligen ha varnat för att NTJ planerade attacker i landet.
Fyra av bomberna exploderade ungefär samtidigt på påskdagen, runt 08.45 lokal tid, och två till inom 20 minuter. Under eftermiddagen ägde ytterligare två explosioner rum.
Det nya utegångsförbud som införts i Colombo ska gälla från klockan 20 till 04, meddelar myndigheterna.
Tidigt på måndagen lyftes det utegångsförbud som infördes efter attackerna på söndagen men på måndagsmorgonen var trafiken väldigt lugn i den vanligtvis livliga staden.
Påskfirande kyrkobesökare
Det är fortfarande inte klarlagt vem som ligger bakom händelserna, men enligt en poliskälla riktas misstankarna mot en radikal grupp, rapporterar AFP. Attentatsmännen riktade in sig på påskfirande kyrkobesökare och hotell som är populära bland utländska gäster. Attackerna har nu krävt minst 290 liv och omkring 500 skadade personer, uppger en lokal polistalesperson.
Ingen har ännu tagit på sig dådet.
Högt uppsatta muslimska ledare kräver maxstraff för de som ligger bakom attackerna.
”Vi uppmanar regeringen att skapa säkerhet för alla religiösa platser och att ge maximalt straff till alla som är inblandade i dessa fega handlingar”, skriver rådet för muslimska teologer i ett uttalande.
Explosionerna väcker liv i minnen från det våldsamma inbördeskriget i landet som avslutades 2009. Det finns nu en oro över att dåden kan komma att leda till ökad oro mellan folkgrupperna i landet. En brandbomb ska ha kastats mot en moské, och två butiker som ägts av muslimer ska ha satts i brand i en ort i landets västra delar efter dådet.
Flera av offren i dåden i Sri Lanka var utländska medborgare. De kom från bland annat Danmark, Portugal, Nederländerna, Indien, Turkiet och Storbritannien.
”Dessutom har vi nio utlänningar som saknas, och det är 25 oidentifierade kroppar som vi tror tillhör utlänningar”, uppger Sri Lankas utrikesdepartement.
Kallat till krismöte
En regeringskälla uppger att president Maithripala Sirisena har kallat landets säkerhetsråd till ett krismöte i dag, där premiärminister Ranil Wickremesinghe väntas delta.
Lankesiska myndigheter ska ha förvarnats om risken för förestående attacker mot stora kyrkor i landet.
– Vi måste undersöka om varför adekvata åtgärder inte togs, sade Wickremesinghe under påskdagskvällen enligt The Guardian.
Sri Lankas säkerhetsstyrkor faller under president Maithripala Sirisena ansvar. Situationen mellan de två ledarna uppges vara spänd.
En rörbomb upptäcktes på påskdagskvällen i närheten av flygplatsen i Colombo, uppger lokal polis. Bomben hittades vid en väg som leder till huvudterminalen, där bevakningen skärpts.
Det var en hemmagjord bomb med sprängmedel i ett rör, säger en poliskälla.
Bomben fördes bort och oskadliggjordes.
Fakta: Sri Lanka
Sri Lanka består av huvudön Ceylon och ytterligare några mindre öar. Enligt senaste folkräkningen uppgår befolkningen till 21,7 miljoner. Sri Jayawardenapura, en förstad till Colombo, räknas som landets administrativa huvudstad och här finns sedan 1982 landets parlamentsbyggnader. Colombo är Sri Lankas kommersiella huvudstad.
En majoritet av lankeserna (60 procent) är buddhister, men invånarna bekänner sig även till hinduismen (20 procent), islam (10 procent) samt kristendomen (10 procent).
De senaste åren har landet upplevt våld med religiösa förtecken. Förra året attackerades flera moskéer och affärsverksamheter tillhörande muslimer. Det upptrappade våldet ledde till att regeringen införde utegångsförbud på en av de drabbade orterna. Personer ifrån buddhistiska majoriteten låg bakom våldet på landets muslimer, som anklagades för att vilja tvångsansluta människor till islam.
Landet har länge präglats av en konflikt mellan folkgrupperna tamiler och singaleser. Tamilerna krävde redan på 1970-talet självstyre och en egen stat i landets östra och norra delar. En väpnad radikal grupp, Tamilska Eelams befrielsetigrar (LTTE), bildades för att nå tamilsk självständighet. Konflikten trappades upp på 1980-talet efter att LTTE dödat flera singalesiska soldater.
Decennier av ömsom fred och ömsom krig avlöste varandra. Efter en regeringsoffensiv 2009 förklarades LTTE besegrade.
Landet har en stark presidentmakt men styret väljs direkt av folket i allmänna val. Samtidigt har flera skandaler med ingredienser som maktmissbruk, korruption och valfusk avlöst varandra genom åren. President är sedan 2015 Maithripala Sirisena från Förenade nationella partiet (UNP).
Källa: NE, Utrikespolitiska institutet/Landguiden