Spänningarna ökar ännu mer i och med att det militära övergångsrådet i Sudan har beordrat demonstranter att sluta blockera transportvägar i huvudstaden Khartum. Demonstranterna vägrar och säger att tiden för samtal är över.
Militärrådet säger att det är oacceptabelt att vissa unga i strid med lagen tar på sig rollen som polis och säkerhetsstyrka, med syftning på de ungdomar som visiterat demonstrerande utanför försvarsdepartementet. Dessutom måste blockaden av vägar och järnvägar som bland annat leder till olika militäranläggningar ”upphöra omedelbart”, enligt rådet.
Demonstranterna har sittstrejkat utanför bland annat försvarsdepartementet sedan den tidigare presidenten Omar al-Bashir tvingades bort av militären den 11 april. De kräver att makten lämnas över till ett civilt styre och att al-Bashir ställs inför rätta.
Militärrådets ledare Abd al-Fattah al-Burhan sade på söndagen att ett delat civilt och militärt styre är en av de lösningar som man överväger.
Kravet om att vägspärrarna ska tas bort kommer dagen efter att demonstranterna avbrutit samtalen med det tio man starka militärrådet, sagt att det är en fortsättning på den tidigare regimen och utlyst ”utökade och fortsatta” protester.
Därmed uppstår frågan om vem som ska blinka först i konflikten – militären eller demonstranterna.
Fakta: Protester och maktskifte i Sudan
9 december 2018: Hundratals demonstranter ger sig ut på gatorna i Atbara och andra städer för att protestera mot en tredubbling av brödpriset efter avskaffade livsmedelssubventioner. Vid det laget har landet redan haft underskott på bröd i tre veckor, mitt under kraftig inflation.
20 december: Protesterna sprids till huvudstaden Khartum och andra städer. Demonstranterna skanderar ”frihet, fred, rättvisa” och kräver regimens fall.
Polis och militär kallas in mot demonstranterna och flera personer dödas.
24 december: President al-Bashir lovar ”riktiga reformer”.
Demonstrationerna fortsätter på nästan daglig basis och sprids till fler delar av landet. Ytterligare demonstranter mister livet.
17 januari 2019: Västländer uppmanar regeringen att respektera demonstrationsrätten. Den svarar med att dra in ackrediteringar för flera sudanesiska journalister anställda av utländska mediebolag.
22 februari: al-Bashir utropar ett ettårigt nationellt nödläge, varpå protesterna mattas av.
6 april: Hundratals demonstranter tågar mot presidentpalatset i Khartum, där de inleder en sittstrejk och kräver presidentens avgång.
8 april: Sudans armé slår en ring runt demonstranterna vid presidentpalatset, sedan de efterfrågat arméns stöd. Regeringen meddelar att sju personer dödats i samband med protesterna de senaste dagarna.
9 april: Landets poliskår meddelar att alla dess styrkor beordrats att inte ingripa mot demonstranterna.
11 april: Försvarsministern meddelar stats-tv att al-Bashir lämnar presidentposten.
12 april: Försvarsminister Awad Mohamed Ahmed Ibn Auf, som tagit över efter al-Bashir, lämnar i sin tur över till generallöjtnant Abd al-Fattah al-Burhan. Protesterna fortsätter.