Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Rapport: Svensk radar används i Jemenkriget

En Saab 340AEW med en Ericsson Erieye-radar på ryggen.

Sverige bidrar med krigsmateriel som används av den saudiskledda koalitionen i kriget i Jemen, enligt hemliga försvarsdokument som den undersökande franska organisationen Disclose tagit del av. Det här är konkreta fakta som gör att den svenska regeringen inte kan ducka längre, enligt Svenska freds.

Tidningen The Intercept och fyra franska medier har publicerat dokument som visar att franska vapen, som stridsvagnar och robotar, säljs till Saudiarabien och Förenade arabemiraten och används mot civila i krigshärjade Jemen.

I ett 15-sidigt dokument med titeln ”Jemen: Säkerhetssituation” finns kartor och detaljerade positioner över fransktillverkade vapen i Jemen och på den saudiarabiska sidan.

Fakta på bordet

I avslöjandet nämns också hur andra länder bidrar till att stärka den saudiskledda koalitionens militära kapacitet – däribland Sverige. Saab har levererat radarsystem och stridsledningssystem i form av Saab 2000 Erieye, som på företagets egen hemsida beskrivs kunna snabbt optimera ”dina operationer” för att fatta rätt beslut, rapporterar The Intercept.

– Det har spekulerats eller varnats för att Erieye skulle kunna användas i konflikten. Men det här är konkret fakta på bordet för första gången från en väldigt trovärdig källa, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor och vapenexport på Svenska freds- och skiljedomsföreningen, till TT.

Jemen har beskrivits av FN som världens värsta humanitära katastrof där tiotusentals barn befinner sig på randen till svält. I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt.

"Går inte att ducka längre"

I januariöverenskommelsen mellan den svenska regeringen, Centerpartiet och Liberalerna finns en punkt som tar tydlig ställning emot vapenexport till ickedemokratier som deltar militärt i Jemenkriget. Trots det har exporten fortsatt, säger Linda Åkerström och påtalar att man varnat för Saabs potentiella leveranser.

– Och från svenskt officiellt håll har det ofta låtit som att det inte finns några bevis, och att det inte är ett system som är så allvarligt. De här uppgifterna gör att det inte går att ducka längre, säger Linda Åkerström.

I dokumenten som Disclose tagit del av beskrivs den saudiskledda koalitionen offensiv som ”en massiv kampanj med ihållande flyganfall mot områden hållna av Huthirebellerna”. 24 000 flyganfall har genomförts sedan kriget startade fram till september 2018, enligt rapporten.

"Finns inga bevis"

De svenska systemen används för att göra det ”lättare att föra krig”, som att hitta båtarna man vill träffa för att hindra vapentransporter till motståndarna, har Pieter Wezeman, Stockholms internationella fredsforskningsinstitut (Sipri), sagt till SVT.

– Det finns inga bevis för att det här systemet används på sådant sätt att bara militära mål träffas. Tvärtom finns många bevis att den saudiskledda koalitionen bombat civila mål och matleveranser, säger Linda Åkerström.

Sverige stod i december förra året som värd för fredsförhandlingar mellan Huthirebellerna och regeringssidan som ledde till en överenskommelse om eldupphör och tillbakadragande av trupper. Den har senare brutits.

"Mycket strikt regelverk"

TT har sökt ministern med ansvar för vapenexport, Morgan Johansson (S), för en kommentar. Han vill inte ställa upp på en intervju utan meddelar via sin pressekreterare Natali Sali:

”I nuläget har jag inga kommentarer på dessa uppgifter. På ett generellt plan kan det dock erinras om att export av krigsmateriel från Sverige prövas utifrån ett mycket strikt policyregelverk som regeringen har lagt fast och där Inspektionen för strategiska produkter är behörig tillståndsmyndighet.”

Saabs presschef Ann Wolgers skriver i en kommentar att exporten till Saudiarabien från Sverige har varit nästan obefintlig sedan konflikten inleddes. ”Men hur konflikten har påverkat svensk tillståndsgivning måste ansvarande myndighet svara på”, skriver hon.

Hon vill inte svara på hur Saab försäkrar sig om att boagets materiel i förlängningen inte används mot civila. När företaget överväger vapenexport handlar det framför allt om att gynna svensk försvarsförmåga, vilket är kärnan i tillståndsgivningen, enligt Ann Wolgers.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV