Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Kvinnorna vinnare i finländska valet

Socialdemokraternas partiledare Antti Rinne tillsammans med sin fru Heta Ravolainen-Rinne efter rösträkningen.

Socialdemokraternas Antti Rinne utropar seger i det finländska valet med minsta möjliga marginal före Sannfinländarna. Men det är de unga, rödgröna kvinnorna som är valets verkliga vinnare, enligt finländska medier.

Resultatet i söndagens riksdagsval tyder på en kraftig polarisering, konstaterar flera finska medier efter att samtliga röster har räknats. Finländarna går isär gällande två av valets största frågor: klimatet och invandringen.

I ena ringhörnan finns de EU- och invandringskritiska Sannfinländarna, det enda parti som valde att inte ingå i riksdagspartiernas klimatöverenskommelse i december. Partiets ledare Jussi Halla-aho fick flest personröster av alla i söndagens val. I den andra hörnan finns miljöpartiet De Gröna och Vänsterförbundet, vilka landets miljöorganisationer pekat ut som de enda partier som har tillräckligt högt ställda klimatmål. Motsättningarna i invandrings- och klimatfrågan väntas leda till tuffa förhandlingar i den stundande regeringsbildningen.

Kvinnorna gör historia

Samtidigt innebär valet en förändring på den finländska politiska scenen. Flera av de verkliga vinnarna i valet är rödgröna kvinnor under 35, skriver Svenska Yle i en analys. Som exempel nämner man Socialdemokraternas Sanna Marin, Maria Ohisalo från De gröna och Vänsterförbundets partiordförande Li Andersson – alla unga kvinnor som nu kommer att bidra till ett generationsskifte i den finländska riksdagen. Li Andersson kammade hem näst flest röster i hela landet, vilket bidrog till att partiet går framåt med fyra mandat.

Totalt 92 kvinnor tar nu plats i den nya riksdagen – fler än någonsin i landets historia. Det innebär att 46 procent av Finlands riksdag består av kvinnor. Den gröna riksdagsgruppen utgörs av hela 90 procent kvinnor.

– Det visar att det finns plats i politiken för alla, säger Li Andersson i Yles morgon-tv om framgången för kvinnor och unga i valet.

Centern backar

Tre partier i topp fick alla omkring 17 procent av rösterna, vilket enligt Svenska Yle är unikt för ett finländskt riksdagsval. Det är Socialdemokraterna (SDP) med 40 mandat, Sannfinländarna med 39 mandat och Samlingspartiet med 38 mandat. Den stora förloraren är tidigare statsminister Juha Sipiläs parti Centern, som anses ha förlorat kraftigt på haveriet med den omfattande vårdreform som föll igenom i mars. Debaclet ledde till att den finländska regeringen avgick den 8 mars, bara en dryg månad före valet. Centern fick 18 mandat färre än i förra valet.

Nu väntar tuffa regeringsförhandlingar där valets vinnare, SDP med partiledaren Antti Rinne i spetsen, väntas få uppdraget att bilda regering. Experter vågar ännu inte sia om hur snabbt regeringsbildningen kommer att ske – och inte heller hur den kommer att se ut. Rinnes målsättning är att ha bildat en regering innan maj månad är slut, men enligt Hufvudstadsbladets analys är det inte troligt att en regering är på plats innan EU-valet den 26 maj.

Olika värderingar

Få partier uppges vilja samarbeta med de nationalistiska Sannfinländarna. I Yles morgon-tv säger Rinne att han och Halla-aho har väldigt olika värderingar, och att en gemensam värdegrund är viktig i bildandet av en regering. Samtidigt uppger Halla-aho att Sannfinländerna är redo att samarbeta med alla.

För oss är frågorna det viktiga, inte namnet på personer eller partier. De andra har förhållit sig skeptiska till att samarbeta med oss, och regeringsmedverkan är inget självändamål för oss. Vi är redo att vara i opposition, säger han enligt Svenska Yle.

Fakta: Valresultatet i Finland

Det finländska parlamentet, eduskunta, har 200 platser. Så här fördelas de, utifrån det resultat som offentliggjorts med alla rösterna räknade under valnatten:

Socialdemokraterna (SDP): 40 mandat (17,7 procent)
Sannfinländarna: 39 (17,5)
Samlingspartiet: 38 (17,0)
Centern: 31 (13,8)
De Gröna: 20 (11,5)
Vänsterförbundet: 16 (8,2)
Svenska Folkpartiet i Finland: 9 (4,5)
Kristdemokraterna: 5 (3,9)
Övriga grupper: 2 (2,9)
Övriga partier: cirka 3,1 procent

I kategorin ”övriga grupper” tar Rörelse nu:s kandidat Harry Harkimo liksom obundne Ålandspolitikern Mats Löfström varsitt mandat.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV