36 australiska journalister och medieföretag ställs inför rätta i Melbourne på måndag, anklagade för att ha brutit mot det yppandeförbud som domstolen lade i samband med rättegången mot den australiske kardinalen George Pell.
Domstolen i Melbourne menar att australiska journalister och medier genom sina publiceringar i samband med rättegången har hjälpt utländska medier att bryta mot yppandeförbudet.
När Pell dömdes för att ha begått sexuella övergrepp mot två pojkar publicerade flera australiska medier uppgifter om att en icke namngiven, högprofilerad person hade dömts för ett allvarligt brott som man inte kunde rapportera om.
Men de knapphändiga uppgifterna kan ha varit tillräckliga för att utländska medier kunnat få reda på vem det rörde sig om, så att de i sin tur kunnat rapportera och då namngivit Pell. Inga australiska medier namngav däremot honom under tiden som yppandeförbudet gällde.
Osynkade lagar
– Det här visar att lagarna är helt osynkade med publiceringars snabbhet och bredd, säger Mark Pearson, professor i journalistik och sociala medier vid Griffithuniveristetet i Queensland.
– Men domstolarna kan bara använda de medel som är tillgängliga för dem. Domstolarna måste sända budskapet att alla förtjänar en rättvis rättegång och att man inte kan publicera vad som helst när någon står inför rätta om det kan skada rättegången, fortsätter han.
Man kan dömas till fängelse i upp till fem år om man bryter mot domstolens yppandeförbud och böter utöver det – över motsvarande 660 000 kronor för enskilda personer och över 3 miljoner kronor för företag.
Sex års fängelse
Den australiske kardinalen George Pell är den högst uppsatte inom katolska kyrkan som dömts för sexbrott.
Domstolen i delstaten Victoria förbjöd australisk media att rapportera om rättegångarna mot Pell för att förhindra jurypåverkan.
Pell dömdes till sex års fängelse för sexuella övergrepp mot barn. Hans överklagan kommer att tas upp i juni.