Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Svalt intresse för militärtjänst

Flera unga personer riskerar fängelsestraff efter att ha dömts till brott mot totalförsvarsplikten. ”Antalet unga som tvingas göra värnplikten mot sin vilja kommer att öka”, säger Agnes Hellström, ordförande för Svenska freds.

Agnes Hellström på Svenska freds känner en stor oro inför att antalet unga som tvingas göra värnplikt kommer att öka och tror att antalet som avviker kan komma att bli fler.

– Det är inte självklart att alla vet vilka konsekvenserna av att missa mönstringen eller inte inställa sig är. Den som kallas till mönstring men uteblir får en prick i belastningsregistret, vilket kan ha stora konsekvenser för en ung människa, säger hon.

20-åriga André berättar för SR Ekot att han fick kalla fötter så fort han ryckte in i somras. Han hoppade av och bröt då mot totalförsvarsplikten. Den första mars fick han sin dom, som landade på 14 dagars fängelsestraff.

– Det var på en vattenpaus som jag inte kom tillbaka. Jag satt kvar i rummet. Allt jag tänkte på var att jag inte ville vara där, säger André till Ekot.

Sofie Engström, pressansvarig på Rekryteringsmyndigheten som ansvarar för mönstringen, menar att de flesta som kallas vill göra värnplikten och att det under mönstringen finns möjlighet att berätta om man känner sig tveksam. Är man övertygad om att man inte kan eller vill bära vapen kan man också ansöka om att vara vapenfri.

– Våra folkvalda politiker har beslutat om att återinföra värnplikten och som myndighet implementerar vi de besluten, säger Sofie Engström.

När riksdagen 2009 beslutade att pausa värnplikten var tanken att den skulle vara vilande i fredstid. ”Regeringen vill ha ett stabilare personalförsörjningssystem och öka den militära förmågan, vilket beror på att säkerhetsläget har förändrats,” sa försvarsminister Peter Hultqvist till TT i mars 2017.

Agnes Hellström anser att det fortfarande är fredstid och att försvar kan vara annat än en våldsnorm, särskilt när konsekvenserna är så tydligt synbara i samhället. Hon menar att en fredsplikt, en ledarskapsutbildning där unga ges verktyg för att hantera konflikter utan våld, kan vara ett alternativ.

– Vi har många viktiga samhällsfunktioner där vi inte pliktar in människor. Värnplikten får en särskild ställning, och innebär att unga människor kan komma att behöva använda vapen. Jag tycker det är en mänsklig rättighet att slippa det, säger Agnes Hellström.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV