Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

EU:s Turkietpolitik oklar

Binali Yildirim, till vänster om Erdogan, och regeringspartiet AKP förlorade i lokalvalet i Istanbul.

EU-parlamentet vill avbryta förhandlingarna med Turkiet om medlemskap. Men president Erdogans bakslag i lokalvalen visar att en demokratisk utveckling är möjlig, menar parlamentsledamoten Bodil Valero (MP).

Förhandlingarna mellan EU och Turkiet om medlemsskap har legat på is i flera år. I mitten av mars uppmanade en majoritet i EU-parlamentet ministerrådet att formellt avbryta dem. För att återuppta dem skulle det i så fall krävas enhällighet bland EU-länderna.

Flertalet svenska parlamentariker röstade emot att avbryta. Till dem hör Bodil Valero (MP) som för den gröna gruppens talan i parlamentet när det gäller Turkiets ansökan.

– Det stänger dörren för de demokrater som finns i Turkiet. Vi vill inte lämna de krafterna och landets minoriteter i sticket, säger hon.

Två veckor efter omröstningen förlorade Recep Tayyip Erdogans AKP makten i Turkiets tre största städer. Det menar Bodil Valero måste ses som ett positivt tecken för den som hoppas på en demokratisk utveckling i landet.

– Man måste skilja mellan Turkiet och Erdogan. Han kan inte sitta för evigt.

Cecilia Wikström, EU-parlamentariker för Liberalerna, röstade däremot för att avbryta förhandlingarna. Hon pekar bland annat på de hundratals författare och journalister som sitter fängslade i landet. Att förhandlingar om medlemsskap ger EU ett inflytande avfärdar hon.

– Hade EU-medlemskapet varit viktigt för Turkiet hade man inte tagit de här stegen bort från demokrati, säger Cecilia Wikström.

Cecilia Wikström påpekar att EU:s så kallade Köpenhamnskriterier kräver att den som ska ansöka om medlemsskap ska garantera demokrati och mänskliga rättigheter.

– Det vore hyckleri att säga att de kan fortsätta vara ett ansökarland när de inte ens uppfyller kriterierna för att vara ett ansökarland.

Bodil Valero medger att frågan är svår. EU-parlamentets beslut kan ha haft betydelse för utgången i de lokalval AKP förlorade, tror hon.

– Det är en stark signal till Turkiet. Kanske kan det ha bidragit till att Erdogans parti förlorade makten i de stora städerna.

Nu ligger bollen hos ministerrådet. Att de följer EU-parlamentets uppmaning och formellt avbryter förhandlingarna är långt ifrån säkert, enligt Bodil Valero. EU:s avtal med Turkiet om att skicka tillbaka flyktingar som inte anses ha rätt att söka asyl kan tala emot, tror hon.

– Rådet sitter i knät på Erdogan. Man är så rädda för att Turkiet ska öppna gränsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV