Nu börjar spionrättegången i Moskva mot den norske pensionären Frode Berg, som har erkänt att han var på uppdrag i Ryssland för sitt hemlands säkerhetstjänst.
Den norska regeringen är mycket förtegen om fallet.
Frode Berg har varit häktad 483 dagar i Ryssland när spionrättegången börjar i dag. Efter en inledande förhandling om fortsatt häktning väntas vittnen framträda i rättssalen från och med onsdagen.
Den pensionerade gränsvakten greps den 5 december 2017 i Moskva med 3 000 euro, cirka 30 000 kronor, på sig i kontanter.
Erkänt – men inte "spioneri"
Frode Berg har erkänt kontakter med norsk underrättelsetjänst, samt att han har lämnat över pengar i den ryska huvudstaden på adresser som har fått av kontakter i Norge. Men Berg säger sig inte ha uppfattat att detta skulle vara ett led i spioneri, enligt en av hans advokater.
Etterretningstjenesten, den norska utlandsunderrättelsetjänsten, säger att Berg är ett konsulärt ärende för utrikesdepartementet. Det medger i sin tur bara att man bistår med hjälp men inte vill uttala sig om varför 63-åringen hamnade där han gjorde.
Utrikespolitisk varböld
Påföljden för spioneri är 10–20 års fängelse, men även om straffet blir strängt är det få som tror att Berg får tillbringa så lång tid i ryskt fängelse.
– Vi är väldigt glada för att det nu händer något. Nu får man förhoppningsvis ett avgörande inom kort, säger ordföranden i Frode Bergs stödgrupp, Øystein Hansen.
En dom är en förutsättning för en förhandling om att Berg kan återvända till Norge, resonerar Hansen, som kallar fallet ”en utrikespolitisk varböld för Norge och en mänsklig tragedi” för Berg.
Hansen hoppas också att statsminister Erna Solberg tar upp Bergs fall när hon ska möta Rysslands president Vladimir Putin den 9 april.