”Olagligt och grundlagsvidrigt”. 16 delstater utmanar USA:s president Donald Trump i domstol för det nödläge han utlyst för att finansiera bygget av en gränsmur mot Mexiko. Och fler domstolsinlagor är att vänta.
Delstaterna, som leds av Kalifornien, hävdar att det är konstitutionsvidrigt av presidenten att flytta pengar från andra budgetposter till murbygget eftersom det är kongressen som fattar beslut om hur statliga pengar ska fördelas. Att utlysa nödläge för att runda detta och kunna driva igenom ett vallöfte är att överskrida sina maktbefogenheter, resonerar de.
– Han (Trump) vet att ingen gränskris pågår, han vet att nödläget är obefogat och han erkänner att han sannolikt kommer att förlora i domstol, säger Xavier Becerra, Kaliforniens högste juridiske chef, enligt tidningen USA Today.
Vill agera snabbare
Becerra och andra bedömare har tagit fasta på presidentens egna ord från pressträffen i fredags, då nödläget utlystes. Trump sade då ”jag måste inte göra det här (om nödläget), men jag föredrar att göra det snabbare (få muren byggd)”. Så säger man inte om ett ”riktigt” nödläge råder, menar bland andra Becerra.
Donald Trump har alltsedan valrörelsen hävdat att kriminella och narkotika flödar över landets södra gräns och påstått att en gränsmur är det enda sättet att stoppa det. Det har ifrågasatts, i synnerhet eftersom antalet personer som gripits för att olagligt ha tagit sig över USA:s södra gräns minskat rejält sedan 2000.
I samband med höstens budgetförhandlingar krävde presidenten 5,7 miljarder dollar, motsvarande 50 miljarder kronor, för att bygga en gränsmur. Det gick inte att få igenom kongressen, budgetbråket resulterade i den längsta nedstängningen av statsapparaten i USA:s historia. I den gränssäkerhetsuppgörelse som kongressen enades om i förra veckan avsattes knappt 1,4 miljarder till stärkta gränsbarriärer – något som uppenbarligen inte räckte för Trump.
Flera fall
De 16 delstaternas stämningsansökan lämnades in till en federal domstol i San Francisco i Kalifornien. I skrivelsen hävdar Becerra att presidenten ”ensidigt rånat skattebetalare på medel lagligt avsatta av kongressen för folket i våra delstater”. Trumpstyret kommer med största sannolikhet att överklaga och det är inte omöjligt att fallet hamnar i Högsta domstolen.
Parallellt har organisationen Public Citizens, som företräder markägare vid gränsområdet i Texas, lämnat in en annan stämning. Och kongressen, i synnerhet det demokratledda representanthuset, förbereder både domstolsinlägg samt en resolution som syftar till att avsluta nödläget, rapporterar tidningen The New York Times. Röstas det sistnämnda igenom har Vita huset sagt att Trump kommer att lägga in sitt veto.
Bakgrund: USA:s gräns och president Trump
Tuffare invandringspolitik, ökad säkerhet och en gränsmur mot Mexiko är signaturfrågor för USA:s president Donald Trump.
Under sitt första år vid makten 2017 väckte han uppståndelse med ett inreseförbud för personer från i huvudsak muslimska länder, något som utmanades i domstol men senare trädde i kraft i nedbantad form. Trump utlovade även tuffare tag mot USA:s uppskattningsvis 10,7 miljoner papperslösa.
I april i fjol stramades migrationspolitiken åt, då det meddelades att nolltolerans råder mot olaglig invandring. Det innebär att alla som olagligt tar sig över den södra gränsen grips och åtalas. Under budgetåret 2018, som löpte ut den sista september, greps nära 397 000 personer för sådana brott. Det var fler än 2017, men färre än det senaste decenniets årsgenomsnitt på drygt 400 000 gripanden och betydligt färre än rekordåret 2000 då över 1,6 miljoner människor greps.
Under en period i somras innebar nolltoleransen även att närmare 2 000 små barn, som ju inte kan åtalas, skildes från sina föräldrar och placerades i boenden. Det ledde till enorma protester, och efter en tid stoppade Trump separationerna med ett dekret.
Under hösten gjorde presidenten flera uppmärksammade verbala utspel mot en så kallad migrantkaravan med flera tusen centralamerikaner som vandrade mot USA. Soldater skickades till gränsen inför deras ankomst.
I budgetförhandlingarna i höstas begärde han 5,7 miljarder dollar för att bygga sin utlovade gränsmur mot Mexiko. Kravet gick inte att få igenom i kongressen, vilket resulterade i en rekordlång nedstängning av delar av USA:s statsapparat. När den avslutades tillsattes en grupp i kongressen som förhandlade fram ett gränssäkerhetspaket. I det avsattes knappt 1,4 miljarder dollar för gränsbarriärer. President Trump skrev under detta, och undvek därmed ännu en nedstängning av statsapparaten, men utlyste samma dag nödläge för att få fram mer pengar till sitt utlovade murbygge.
Under valrörelsen hette det att Mexiko skulle betala för muren.