Sverige får ett nytt parti. Det består delvis av tidigare miljöpartister och delvis av engagerade, tidigare politiskt obundna personer. Nu hoppas de kunna ställa upp i EU-valet. Carl Schlyter och Kent Holmkvist, före detta MP, berättar om bakgrunden och visionen för Partiet vändpunkt.
Efter nära ett års förarbete bakom stängda dörrar är det nu klart vad som pågått bland flera tidigare miljöpartister som inte är nöjda med hur samhället har utvecklats och hur de politiska partierna har hanterat detta.
”Partiet vändpunkt” lanserades på torsdagen av den tidigare EU-parlamentarikern Carl Schlyter tillsammans med flera styrelseledamöter i det nybildade partiet. Trots den korta tidsfristen kommer de att satsa redan på EU-parlamentsvalet i maj.
– Vi kommer att ha ett manifest klart en månad innan valet och då vill vi att medlemmarna är med och utformar det. Men det första steget är att vi måste ha 1 500 namnunderskrifter till den 28 februari och en halv miljon kronor för att kunna trycka valsedlar och sånt, berättar Carl Schlyter för Syre.
Vissa delar av politiken som partiet i så fall vill driva i EU-parlamentet menar han att de redan har klart.
– Som att se till att förbrukningen av naturresurser minskar, att ekonomin satsar mer på livskvalitet än ständig tillväxt. Och sen att handelsavtal som försvårar arbete för miljö och social hållbarhet måste vi ändra på, säger han.
Locka in fler i politiken
Att ta vara på medlemmarnas engagemang är en fråga som är central för det nya partiet och något som Carl Schlyter återkommer till.
– Vi tror att människor vill kunna känna sig aktiva och delaktiga. Då är det viktigt att man inte hela tiden flyttar mer beslut till Bryssel, utan förankring, för då tappar folk känslan av att man kan påverka och då minskar engagemanget för demokratin, påpekar han.
Carl Schlyter och Valter Mutt, en annan avhoppad miljöpartist, berättade i Syre nummer 333 att de såg ett stort engagemang hos folk och ett behov av en bred folkrörelse. Hur ska Partiet Vändpunkt fånga upp detta?
– Vi har några förslag på hur det ska kännas mer meningsfullt att engagera sig. Som när vi tar fram ny politik så kommer vi bjuda in externa experter, folkrörelser och människor som vill bidra. Så inför riksdagsvalet vill vi ta fram förslag där vi har hunnit lyssna på folk, för det är inte alltid så att de som är med i partiet alltid kan hitta den bästa lösningen.
Carl Schlyter tror att detta är ett sätt att locka in fler i politiken och att motsatsen – alltmer toppstyrda partier – är orsaken till att partier tenderar att tappa medlemmar.
– Och en annan orsak är att man tvingas agera mot sina egna ideal när man väl är invald, och vi vill motverka det på två sätt: Dels genom att ha medlemsrepresentanter i styrelsen, som ska se till att styrelsen håller sig på banan. Och är man invald för oss så har man rätt att vara emot en kompromiss, ingen kan lova bort din röst.
Behövs ett nytt parti?
Målet är nu att först och främst samla medlemmar, men även att se om det finns fler som är villiga att ställa upp som kandidater till EU-parlamentsvalet.
– Men för att vi ska kunna göra detta så måste vi ju först meddela att vi finns. Nu hoppas vi att medlemmar ska ansluta sig till oss så att vi kan börja bilda lokalgrupper och utveckla vår politik ytterligare, säger Kent Holmkvist, som hoppade av Miljöpartiet 2017 efter att ha arbetat med att ta fram förslag till nationell politik från sin bas i Skellefteå.
– Vi har försökt att bygga ett ultrademokratiskt parti. Så vi har exempelvis sagt att vi ska hålla vår kandidatlista till EU-parlamentsvalet öppen fram tills den sista februari, när listan måste skickas in.
Tidigare har medlemmar i ert parti, så som Valter Mutt, sagt att ni diskuterat om det verkligen behövs ett parti. Hur kom det sig att ni landade i detta ändå?
– Vi har sett problematiken så här: Det finns rörelser som driver våra frågor. Men vad ska de rösta på? Om du tittar på den politiska skalan, så är alla frågor väldigt långt skjutna åt höger. Därför tror vi att det finns ett utrymme för oss att driva våra frågor, fortsätter Kent Holmkvist.
Plocka från andra partier
Medlemmarna i partiet har hittills hållits till ett minimum, runt 15–20 personer, för att undvika alltför stor uppmärksamhet.
– Vi har flera medlemmar som inte tidigare varit politiskt engagerade, men ingen från några andra partier än Miljöpartiet. Men det finns väldigt många från andra partier som vi har velat tala med. Men hade vi gjort det innan, så skulle det lätt kunna läcka ut vad vi håller på med och det hade inte varit så bra. säger Kent Holmkvist.
Vilka väljare hoppas ni kunna locka till er?
– Vi har en förhoppning att ta från så många som möjligt. Men det är klart, S, MP och V ligger närmast. Men jag tror att vi kan få folk från L och C, och framför allt de som inte känner sig hemma i något parti just nu.