Startsida - Nyheter

Energi · I blickfånget

De vill förändra med hantverk

I Gerillaslöjdsfestivalens nya textilprojekt är alla välkomna att delta. En lång, färgglad matta med budskap om medmänsklighet ska lämnas över till Sveriges riksdagspolitiker i september.

Projektet Fantasin till makten började som en reaktion mot den främlingsfientliga debatt som rådde inför valet förra året. Frida Arnqvist Engström och Maria Yvell i nätverket Gerillaslöjdsfestivalen skapade en motståndshandling där alla som vill kan vara med och bidra. Hittills har det resulterat i 600 garnbollar som ska bilda en matta, där varje boll kommer med ett budskap om större medmänsklighet. Mattan planeras att lämnas över till riksdagen i september.

Gerillaslöjd är ett begrepp som bland annat täcker in fenomen som craftivism, stickgraffiti och virkad graffiti. Frida Arnqvist Engström är i grunden journalist och skrev boken Gerillaslöjd, garngraffiti, DIY och den handgjorda revolutionen år 2014. Hon myntade begreppet gerillaslöjd 2010 efter att ha intresserat sig för spridningen av hantverksaktivism och garngraffiti. Det var genom en av Fridas föreläsningar om boken som hon och Maria Yvell möttes, och deras gemensamma arbete och engagemang inleddes. Maria är samhälls – och kulturanalytiker och ser sig själv som virkare och aktivist. Hon är den kreativa ledaren och Frida projektledaren i samarbetet.

– Vi vill visa att hantverksaktivismen inte bara är gullig eller rolig, utan faktiskt ett väldigt viktigt sätt att förändra samhället, säger Maria.

Foto: Maria Yvell/Gerillaslöjdsfestivalen

Lätt att vara med

De satte igång med projektet dagen efter valet just för att inspirera till att sätta fantasin till makten och agera på det politiska läget och samhällsklimatet.

– De antidemokratiska rösterna har en tendens att synas och höras. Vi vill visa att majoriteten av befolkningen trots allt inte håller med om deras värderingar, säger Frida.

Tanken är att projektet ska vara lätt att vara med i. De bjuder in alla som vill delta och många är varken hantverkare eller slöjdare i grunden.

– Varje boll representerar en önskan till Sveriges politiker. Bollarna från skolklasser har ofta miljöfrågor i sitt budskap, säger Maria. Vi får även många etiketter som handlar om flyktingpolitiken. Man kan skriva ut etiketter från vår hemsida. Det kan vara en hälsning eller ett par meningar.

Mattans bredd är 60 centimeter och målet är att den ska bli så lång som möjligt. I den kommer garnbollarna att knytas fast.

Den här typen av demokratibygge är något som saknas i dag menar de, att allas röster betyder något.

– Många känner sig långt ifrån politiken, men demokrati bygger på att alla får vara med, säger Frida.

En systermatta med ett liknande syfte planeras nu i Washington. Ett projekt som Svenska Institutet dragit igång i House of Sweden.

Med projektet Fantasin till makten är det första gången som Maria och Frida riktar sig direkt till makthavarna. År 2016 skapade de en gerillaslöjdsfestival i Bagarmossen i Stockholm som blev uppskattad och drog hundratals besökare. Året efter var nätverket Gerillaslöjdsfestivalen i Borås med projektet No limit och klädde in en bro med rutor. Båda satsningarna gav stort gensvar och engagemang.

– Vi efterlyste rutor på temat Flower and power som var virkade, stickade eller sydda. Vi fick över tusen rutor. Det slutade med att vi hade 48 meter räcke täckt med rutor. Det spelar ingen roll om du är ett barn eller en äldre person. I Borås var deltagarna mellan 4 och 97 år, säger Maria.

Fantasin till makten, det senaste projektet inom nätverket Gerillaslöjdsfestivalen, har hittills resulterat i 600 garnbollar med olika budskap om en medmänskligare värld. Foto: Maria Yvell/Gerillaslöjdsfestivalen

Kulturhistoria

Maria och Frida är noga med att poängtera att även om det är de två som driver Gerillaslöjdsfestivalen är många med och bidrar till att de kan skapa stora projekt.

– Genom att vi är många blir också budskapet större. Många kanske inte vågar göra något själv utan känner att det blir lättare i ett större sammanhang, säger Maria.

Alla som bidrar lyfts fram i sociala medier, genom att varje bidrag dokumenteras. På det sättet vill Maria och Frida att alla känner sig bekräftade, både med sin närvaro och sitt engagemang. Utvecklingen generellt i gerillaslöjd har gått från att jobba en och en till att arbeta tillsammans. ”Tillsammans gör vi mest, tillsammans gör vi bäst”, har blivit Gerillaslöjdsfestivalens slogan. Maria och Frida är även noga med att lyfta fram det feministiska anslaget i arbetet. Att lyfta den stolthet som finns över vår kulturhistoria med alla skickliga kvinnor som vävde, sydde, stickade och virkade allt för familjen och hushållet.

– I dag kan vi köpa kläder, men istället värmer vi en lyktstolpe för att manifestera något annat. Det känns viktigt att ge det den status det förtjänar, säger Frida och lägger till att gerillaslöjd till viss del har blivit ett skolämne.

Frida Arnqvist Engström och Maria Yvell startade Gerillaslöjdsfestivalen 2016 och driver just nu sitt senaste projekt Fantasin till makten. Foto: Anne Casparsson

Våga ta plats

Hon möter många hängivna hantverkare i sitt arbete som skribent och föreläsare, där hon har kontakt med slöjdlärare och möter aktivister.

– Vissa vill göra stadsrummet fint, andra går igång på teman – som klimatfrågan eller #metoo. Då har man ett bestämt ämne som man utgår från och möts sedan kring det och sätter upp i det offentliga rummet. Att virka grytlappar kan bli ett sätt att engagera sig för en bättre värld, istället för att se på det som förspilld kvinnokraft, säger Frida.

Att känna att ens åsikt är värd någonting tror de båda är otroligt viktigt att förmedla för att människor ska vilja vara med och förändra samhället. De vill gjuta mod i kvinnor att våga ta plats som aktivister, oavsett ålder. Att arbeta med sina händer och ägna det fokus, gör något med oss. Samtalen tenderar att bli djupare och tystnaden blir också något fint och naturligt med utrymme för reflektion och eftertanke.

– Det finns en stor kraft i att arbeta tillsammans för en bättre värld. Det skapar i sig hopp och framtidstro. Vi möter hela tiden människor som tror på en positiv utveckling och som vill förändra samhället, säger Frida.

Gerillaslöjdsfestivalen

Består av Maria Yvell och Frida Arnqvist Engström.
Är ett kreativt nätverk som startades 2016.
2017 klädde de in 48 meter broräcke i Borås med tusen textilrutor skapade av utövare från hela landet.
Nu fokuserar de på projektet Fantasin till makten, där en lång matta med budskap planeras att överlämnas till riksdagspolitiker.
Alla är välkomna att bidra. Sista inlämningsdag är 10 juli och mattan ska överlämnas i september.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV