Göteborgs universitet anklagas för djurplågeri. Hundar föds upp för forskningsändamål och får sina tänder utdragna, för att sedan avlivas.
I projektet görs försök med tandimplantat på hundar, i detta fall sex labradorer. Daniel Rolke, talesperson på Djurrättsalliansen som har följt forskningsprojektet i drygt tio år, menar att det Göteborgs universitet utsätter hundarna för är djurplågeri.
Agneta Holmäng, tillståndsinnehavare för djurförsök på Göteborgs universitet, tillbakavisar kritiken.
– Vi ger hela tiden smärtlindring och att handla på det viset är inte djurplågeri, säger hon till Expressen.
Projektet är också godkänt av Göteborgs djurförsöksetiska nämnd. Motiveringen löd att ”försökets betydelse uppväger lidandet för djuren”.
Djurrättsalliansen, en ideell djurrättsorganisation, håller inte med och gick förra torsdagen ut med en protestlista mot försöken. I tisdags hade över 68 000 personer skrivit under. Målet är att överlämna namninsamlingen till universitetet på fredag.
– Vi tycker att det saknas etisk och vetenskaplig grund för dessa djurförsök. Många personer har tandimplantat och data från människor borde kunna ge nödvändig information, säger Daniel Rolke.
Han menar att hundarna lider när de får tänderna utdragna och implantat insatta och de drabbas också av förstoppning och får svårt att äta.
Enligt Agneta Holmäng finns inte alternativ för att bedriva forskning om tandlossningssjukdomar. Hon beskriver att hundarna är ”destinationsuppfödda” och att de avlivas för att ta tillvara på tänder och vävnader som en del av forskningen.
Djurrättsalliansen vill istället ta hand om, rehabilitera och omplacera hundarna.
– Vi hoppas att Göteborgs universitet vill lyssna på de många röster som vill att de upphör med att utsätta hundar för försök med tandimplantat. De ska inte behöva lida och dö för det, säger han.