Startsida - Nyheter

Radar

Hungrande jemeniter väntar på genombrott

En familj som tvingats fly sina hem på grund av striderna i hamnstaden al-Hudaydah sitter vid en skola för internflyktingar i Jemens huvudstad Sanaa.

Våldet har minskat kring Jemens viktiga hamnstad al-Hudaydah, där nödhjälp nått fram till tiotusentals isolerade människor. Men överenskommelsen i Sverige hänger på en skör tråd efter hot om nya attacker.

”Sedan uppgörelsen har WFP slutligen lyckats nå fram till de omkring 250 000 människor i södra al-Hudaydah som varit isolerade under månader av hårda strider”, skriver Hervé Verhoosel, talesperson för FN:s World Food Programme (WFP), i en kommentar till TT.

FN har gjort sitt bästa för att försöka bevara den försiktigt positiva andan från förhandlingarna i december. Efter en veckas samtal på Johannesbergs slott utanför Rimbo i december tycktes de stridande parternas representanter åtminstone ha brutit isen.

Blodig attack

Överenskommelsen om eldupphör och tillbakadragande av trupper från al-Hudaydah utmålades som en viktig framgång. Det har dock gått trögt att omsätta den på marken, även om våldet faktiskt minskat, enligt FN.

– Båda sidor har i stort sett hållit sig till eldupphöret och det har skett en betydande nedtrappning, sade Jemensändebudet Martin Griffiths tidigare i veckan.

Men redan dagen efter, i torsdags, dödade rebellerna minst sju regeringslojala soldater och företrädare i en drönarattack mot landets största flygbas al-Anad i sydvästra Jemen. Enligt rebellerna var attacken ett svar på ”fiendens kontinuerliga flygattacker”.

Den genomfördes visserligen en bra bit ifrån al-Hudaydah, men ledde genast till hårda tongångar från båda sidor och anklagelser om att motparten inte menat allvar med förhandlingarna i Sverige.

Den nederländska generalen Patrick Cammaert, som leder en grupp FN-observatörer som har till uppgift att övervaka eldupphöret i al-Hudaydah, under ankomsten till Jemen i slutet av december. Foto: Hani Mohammed/AP/TT

"Flera attacker samtidigt"

Samtidigt hotar rebellerna att genomföra nya drönarattacker.

– Snart kommer vi att ha tillräckligt många (drönare) i våra lager för att kunna genomföra fler än en drönarinsats på flera stridsfronter samtidigt, sade talespersonen Yahya Saria under en presskonferens i den rebellhållna huvudstaden Sanaa på söndagen, enligt Reuters.

Under rådande läge är det oklart om FN kommer att lyckas få till den utlovade andra förhandlingsrundan – där den ambitiösa uppgiften är att enas om ett ramverk för en politisk lösning på kriget.

Bojkottade möte

Under tiden gäller det att trycka på för att soldater verkligen drar sig tillbaka från al-Hudaydah. En svår uppgift – söndagens möte i den FN-ledda kommitté som ska samordna tillbakadragandet bojkottades av rebellsidan, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Säkerhetsrådet uppges överväga att skicka fler observatörer för att bättre kunna bevaka eldupphöret och se till så att humanitärt bistånd äntligen kan börja komma in i större skala via stadens hamnar.

I dagsläget bistår WFP tio miljoner jemeniter med mat eller matfinansiering. Men man hoppas inom kort kunna nå ytterligare två miljoner hungrande människor.

”Vi hoppas på ett fullt verkställande av uppgörelsen. Det är dags att sätta civilbefolkningen i första rummet”, skriver Hervé Verhoosel.

Fakta: Värsta humanitära katastrofen

Jemen är ett av de fattigaste länderna i Mellanöstern. Olja och i viss mån naturgas har varit viktiga inkomstkällor. Både produktionen av olja samt oljepriset har sjunkit under senare år, med stora följder för ekonomin.

Den våg av folkliga protester som bröt ut i arabvärlden i början av 2011 spred sig också till Jemen. I slutet av året lämnade president Ali Abdullah Saleh ifrån sig makten och efterträddes 2012 av sin vicepresident Abd Rabbu Mansur Hadi.

Huthirebellerna kände sig diskriminerade av centralregeringen och 2014 belägrade de huvudstaden Sanaa för att få igenom sina krav på ökat inflytande. De fick stöd av Saleh och ökade trycket ytterligare i början av 2015. President Hadi flydde till hamnstaden Aden och senare till Saudiarabien.

I mars 2015 började en saudiskledd militärallians flygbomba rebellmål. Sedan dess har situationen för civilbefolkningen förvärrats drastiskt. Mat och mediciner saknas och FN har beskrivit läget i Jemen som världens värsta humanitära katastrof.

Källa: Landguiden med flera

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV