Kraven som de nio industribranscherna i Fossilfritt Sverige ställer på nästkommande regering tas emot väl av riksdagens talespersoner. Men flera av politikerna pekar på utmaningar som kommer till följd av industrins önskemål.
Nio av de industribranscher som har presenterat egna färdplaner för hur de ska nå fossilfrihet har lagt fram krav på vilka politiska åtgärder de förväntar sig av nästkommande regeringar.
Utöver tvivel kring om det kommer att vara möjligt att återinföra och bygga ut stöd som Klimatklivet och Industriklivet, som industriföreträdarna förespråkar, så välkomnar partierna som Syre talat med de flesta kraven som näringslivet lägger fram.
Men kraven i debattartikeln från nätverket Fossilfritt Sverige väcker också liv i en debatt som kommer att innebära svåra politiska överväganden. En av de känsligare frågorna som näringslivet pekar på är behovet av en bioekonomisk strategi.
– Det är väldigt bra att Svenskt flyg är med på artikeln, men de gör det också tydligt att det finns en för stor tilltro på biodrivmedel. Vi vet att biomassan inte kan räcka till allting som vi vill att den ska räcka till nu, säger Jens Holm (V), trafikutskottets ordförande och fortsätter:
– Skulle vi fortsätta att till exempel flyga i den utsträckning som vi gör nu skulle flyget självt sluka all biomassa. Så därför måste någon också säga att det finns vissa saker vi måste göra mindre av.
Det är kanske den sortens frågor som en bioekonomistrategi skulle kunna ta tag i?
– Ja, det behövs verkligen. Vi behöver fråga oss vad vi behöver ha skogen och våra jordbruksarealer till. Vi vill ju ha biologisk mångfald i skogen och vill inte att våra skogar bara ska omvandlas till plantager för biobränslen. Där tycker jag att det är viktigt att vi politiker sätter ner foten och specificerar vad skog- och jordbruk ska användas till.
Även Lorentz Tovatt, klimat- och energipolitisk talesperson hos MP, pekar på liknande problematik.
– Om alla de här färdplanerna, som är så viktiga och bra, ska räkna med bioenergin så kommer det inte att gå ihop helt enkelt.
Moderaternas talesperson Maria Malmer Stenergard trycker också på vikten av att ta fram en strategi för bioekonomin, men pekar på en annan problematik.
– Vår bioekonomi är en fin tillgång när vi ska ställa om till fossilfritt, både på material- och bränslesidan. Men då måste de som investerar i skogen och olika bioanläggningar kunna lita på att de får fortsätta bruka den. Där upplever vi att det har skett en stor förskjutning, där det finns en tendens att myndigheter vill lägga vantarna på marken, på ett sätt som skapar dålig förutsägbarhet. Därför är en central del av en bioekonomistrategi att ägarrätten värnas.