Startsida - Nyheter

Radar

Chefen på migrantskeppet: Det är helt absurt

Kim Heaton-Heather (till höger) med Malo Castillon som är maskinist på Sea Watch 3.

För drygt två veckor sedan tändes en strimma hopp hos de 32 migranter som räddats ombord på fartyget Sea Watch 3 i Medelhavet. Sedan dess har stämningen förändrats drastiskt, berättar Kim Heaton-Heather som är chef för uppdraget och ombord på fartyget.

– Nu har det börjat sjunka in hos personerna att Europa, som kanske varit deras enda hopp, inte vill ha dem, säger han via telefon till TT.

– Att se den förändringen och hur hoppet försvinner är hjärtskärande.

Han beskriver stämningen på skeppet som extremt tryckt. De flesta sitter bara och gråter, vissa har slutat äta och andra klarar inte ens av att ställa sig upp.

I morse hade jag ett samtal med en person som sade att han ville ge upp, han orkade inte leva längre, säger Kim Heaton-Heather.

Försöker sysselsätta barnen

Bland personerna ombord finns även en bebis, två sexåriga barn och fyra tonåringar. Kim Heaton-Heather säger att de yngsta kanske inte är helt medvetna om allt som pågår. De kommer från väldigt våldsamma miljöer och har hamnat här i något slags mellanläge. Han berättar att besättningen försöker sysselsätta barnen genom att få ut dem på däck, låta dem sitta i kaptenstolen och låtsasstyra båten.

– Men när de ser sina mammor gråta förstår de att det är något som är fel, och då är det svårt vad vi än försöker med, säger han.

Besättningen ombord består av 22 personer, varav 19 är obetalda volontärer som tagit ledigt från sina vanliga jobb för att hjälpa till. Deras dagar går främst ut på att finnas där för migranterna på båten.

– Vi har ett möte klockan tio på morgonen och frukost före det. Sedan väntar timmar av bara väntande, vi har en tv man kan kolla på om man vill, säger Kim Heaton-Heather.

”De har ingen aning om vad som kommer att hända”, säger Kim Heaton-Heather som befinner sig ombord på fartyget Sea Watch 3. Foto: Chris Grodotzki / Sea-Watch

"Det är helt absurt"

Han säger att det svåraste för besättningen är att försöka förklara för personerna ombord vad som händer eller vad nästa steg kommer att bli – eftersom det faktiskt inte är någon som vet det. Italien och Malta vägrar att ta emot dem. Nederländerna och Tyskland har sagt ”kanske” men har ännu inga klara besked.

– Det här är alltså verklighetens Europa vi befinner oss i just nu. Det är helt absurt, vi borde inte behöva vara här. Det är egentligen regeringens ansvar men hade det inte varit för civila krafter så hade de här personerna varit döda, säger Kim Heaton-Heather.

Ytterligare 17 migranter sitter fast på ett annat fartyg som tillhör den tyska hjälporganisationen Sea Eye. Inte heller de har någonstans att ta vägen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV