En person har dödats och minst 15 människor skadats under oroligheter runt om i den indiska delstaten Kerala, enligt polisen. Bakgrunden är det besök som två kvinnliga aktivister gjorde under skydd av polis vid det hinduiska templet Sabarimala tidigt på onsdagen.
Sedan Högsta domstolen i september hävde ett förbud för kvinnor i menstruerande ålder att besöka templet har konservativa hinduiska grupper lyckats hindra tidigare försök från kvinnorättsaktivister att besöka helgedomen.
När onsdagens besök blev känt bröt snart protester ut på flera platser i Kerala.
– Personen som dog deltog i (det hindunationalistiska) BJP:s demonstration i går (onsdag) och skadades när stenar kastades (mot demonstranterna), säger Pramod Kumar, talesperson för Keralapolisen, och tillägger att mannen senare avled av sina skador.
Polisen satte in tårgas, chockgranater och vattenkanoner för att försöka stoppa sammandrabbningar mellan framförallt konservativa grupper och anhängare till delstatens styrande vänsterorienterade partier. På flera håll i landet har journalister som bevakat protesterna misshandlats. Drygt 900 personer har frihetsberövats efter onsdagens protester. På torsdagen har nya våldsamheter mellan konservativa hinduer och polis brutit ut i delstaten.
I tisdags bildade tiotusentals kvinnor en lång mänsklig kedja under parollen ”kvinnornas mur” för att protestera mot de grupper som håller dem borta från templet. Delstatsregeringen i Kerala har ställt sig på kvinnornas sida, medan premiärminister Narendra Modis parti BJP motsatt sig Högsta domstolens beslut som man menar är ett angrepp mot tempelbesökarnas tro.
Kvinnorna som besökte templet håller sig nu gömda på hemlig ort, säger polisen till CNN.
Bakgrund: Kvinnoförbudet vid Sabarimala
Indiens högsta domstol slog i september fast att förbudet för kvinnor mellan 10 och 50 år att besöka Sabarimala kränker kvinnors rätt till religionsfrihet och förklarade förbudet olagligt.
Templets förbud mot kvinnor i menstruerande ålder härrör från en föråldrad men än i dag spridd uppfattning i Indien om att kvinnor som har mens är orena. På vissa platser på den indiska landsbygden är menstruerande kvinnor fortfarande förbjudna att äta och sova tillsammans med andra. De flesta tempel tillåter kvinnor så länge de inte har mens, i stället för att tillämpa ett generellt förbud som Sabarimala.
Under hösten har templet blivit en symbol för striden mellan kvinnorättsaktivister och konservativa hinduer. När templet i mitten av oktober öppnade för första gången efter domen hölls våldsamma protester där deltagare kastade sten mot polisen och gav sig på kvinnliga journalister. Två kvinnor som eskorterades av polis mot templet var tvungna att vända om.
Inför det kommande parlamentsvalet i april och maj i år har frågan blivit allt mer omtvistad. Kritiker anser att premiärministern Narendra Modi och hans parti BJP driver en religiös agenda för att tillmötesgå deras väljarbas som främst består av hinduer.
Källa: AFP, BBC