Startsida - Nyheter

Radar · Politik

USA:s maktdelning under attack?

I ett åttasidigt brev till representanthuset meddelade Vita Huset att de inte tänkte samarbeta med kongressen i processen mot riksrätt som har inletts.

Är Trumps ställning hotad? Är den amerikanska demokratin hotad till och med? Det talas om konstitutionell kris, anklagelser om högförräderi haglar och den liberala vänstern är i uppror. Men med en republikansk senat krävs det mycket innan Trump faller.

Amerikansk politik är komplicerad. Inte minst på grund av det maktfördelningssystem som finns i landets grundlag. USA:s motsvarighet till vår riksdag, kongressen, är uppdelad i två kammare; senaten, med representanter som väljs för sex år, och representanthuset, som väljs varannat år. De båda kamrarna har lite olika uppgifter och tyngd.

Om en president gör saker som strider mot grundlagen är det bara representanthuset som har rätten att väcka riksrättsåtal. Sedan är det senaten som agerar domstol. Idag är majoriteten i senaten republikansk, i representanthuset är den demokratisk. Det betyder att även om demokraterna lätt kan inleda riksrätten mot Trump så behövs det förutom alla demokratiska och oberoende röster minst 20 från republikaner i senaten för att fälla honom.

Så länge som republikanerna håller ihop bakom Trump sitter han säkert, med andra ord. Trots att mycket talar för att han brutit mot USA:s grundlag. Den senaste tidens uppståndelse började när det kom fram att Trump under ett telefonsamtal med Ukrainas president Zelensky bett honom att undersöka Joe Biden, en av hans demokratiska rivaler inför valet 2020. Att använda utländsk hjälp i ett val är högförräderi enligt amerikansk lag.

En visselblåsare dök upp som stödde uppgifterna, men har ännu inte hörts av kongressen. Demokraterna säger sig frukta för personens säkerhet och försöker se till att den ska kunna vittna anonymt. Under helgen talades det om ytterligare en visselblåsare, men hittills finns bara rykten om vad den skulle kunna tillföra.

Trump på defensiven

Först förnekade Trump uppgifterna, för att sen erkänna att han hade gjort det, men att han var i sin fulla rätt att göra så. Efter ytterligare någon dag gick han ut i teve och sa att det inte bara var rätt av honom att be Ukraina om hjälp, Kina borde också undersöka Biden, vilket tas som ytterligare högförräderi av oppositionen.

Så har slagfältet sett ut under helgen och början på veckan. Igår skulle USA:s ambassadör till EU, Gordon Sondland, vittna inför kongressen men han hindrades i sista stund av Vita Huset från att framträda, vilket demokraterna konstaterade var ytterligare ett konstitutionellt övertramp. Sondland var inblandad i det misstänkta påverkansförsöket gentemot Ukraina, trots att Ukraina inte tillhör EU.

Igår meddelade Vita Huset i ett brev att de inte kommer att samarbeta med representanthuset som har stämt in ett flertal politiker och tjänstemän för att få dem att vittna. Det republikanska argumentet är att demokraterna använder grundlagens möjlighet att ställa en president inför riksrätt för att sabotera Trumps möjligheter att bli omvald. Fram tills dess att kongressen inleder en riksrätt behöver de inte samarbeta, menar de.

Trump själv kallar processen för ”häxjakt” och attackerar alla som kritiserar honom hårt.

Demokraterna har initiativet och medvind

”Herr president, du står inte över lagen. Du kommer att hållas ansvarig”, skriver representanthusets talman Nancy Pelosi i  ett svar på Vita husets brev. ”Fortsatta försök att dölja sanningen om presidentens maktmissbruk från det amerikanska folket kommer att ses som ytterligare bevis på att han obstruerar rättvisans gång.”

Opinionsundersökningar i bland annat The Wall Street Journal/NBC och The Washington Post visar att mellan 53-58% av USA:s befolkning vill att man undersöker om presidenten begått brott mot grundlagen. Andelen som både vill se honom fälld och avsatt närmar sig också hälften av befolkningen. Trumps folkliga stöd håller på att brytas.

Men opinionsundersökningar är rätt ointressanta fram till valet nästa år. Den verkliga maktkampen står mellan representanthusets demokratiska majoritet och senatens republikanska. Det som gynnar den demokratiska sidan nu är att Trump återigen trasslat till det för sig på den internationella arenan.

Lämnar kurderna åt sitt öde

Utan att rådfråga någon bestämde Trump sig för något dygn sedan att dra tillbaka alla amerikanska styrkor från Syrien. Han gick till val på att få stopp på alla krig som Usa utkämpar, men nu reagerar också hans trognaste förkämpar med förvåning och ilska.

De kurdiska styrkorna i Syrien har varit en av de viktigaste komponenterna i det USA-ledda kriget mot IS. Men nu anser Trump att kriget är över och att Usa:s stöd inte behövs längre. Därigenom lämnar han över stafettpinnen till Turkiet som i sin tur tar chansen att tränga tillbaka kurderna. Turkiet vill skapa en säkerhetszon, som går rakt genom kurdiskt territorium.

I en redan destabiliserad region har Trump rubbat maktbalansen utan förvarning och utan planering vad det verkar. Reaktionerna på beslutet kom blixtsnabbt, också från republikaner som betecknade det som ”ansvarslöst” och ”galenskap” bland annat.

The Washington Post
New York Times
PBS News Hour
MSNBC
FOX News
The Young Turks

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV