Radar · Nyheter

Fiji föreslår ambitiös klimatlag

Fiji inför en av de mest ambitiösa klimatlagarna i världen.

En plan för nollutsläpp och ett förbud mot plastpåsar inom ett halvår. Som ett av de mest utsatta länderna för klimatförändringarna försöker landet nu hejda sina egna utsläpp. ”Kampen mot klimatförändringarna är en kamp för vår överlevnad”, sa Aiyaz Sayed-Khaiyum, ögruppens klimatminister inför landets parlament.

Omgiven av ett stigande hav är den delvis låglänta ögruppen Fiji ett av de mest sårbara länderna för klimatförändringar. Flera kustnära byar har redan fått överges medan antalet orkaner och översmämningar blir fler – samtidigt som kusten äts upp av havet.

"Fruktansvärt själviskt"

Ett land som de facto står inför utplåning. 

Under ett tal i ögruppens parlament i veckan lanserade Aiyaz Sayed-Khaiyum landets nya klimatlag – samtidigt som han riktade skarp kritik mot övriga världen för att inte göra tillräckligt för att hålla temperaturerna under 1,5 grader. 
– Det är fruktansvärt själviskt och oansvarigt, sa han inför politiker och press, rapporterar den Nya Zeeländksa radion RNZ. 

Som en del av de nya klimatlagarna som Aiyaz Sayed-Khaiyum annonserade ligger ett förbud mot plastpåsar från och med den första januari 2020. En skatt på alla plastprodukter planeras också och en plan för hur landet ska nå nollutsläpp till 2050 ingår även i det nya lagpaketet. 

The Guardian beskrev i en artikel lagpaketet som en av de mest ambitiösa i världen. 

Toppmöte väntar

Lagen som först ska passera genom parlamentet kommer efter att Fiji tillsammans med en rad andra länder i stilla havet deklarerar klimatnödläge och kommer bara ett par dagar innan ett stillahavsmöte i Tuvalu i nästa vecka. 

Där förväntas klimatförändringarna bli ett hett debatterat ämne och Australien som är världens största kolexportör förväntas dra tung kritik på grund av landets kolgruvor. 

Fenton Lutunataba, regional ordförande för miljörörelsen 350.org hyllade klimatpaketet som ”visionär” i en artikel på sajten ecowatch. 

– Stillahavsfolkens framtid är beroende av att vi kan trycka tillbaka kol- och oljeindustrin och mot en mer rättvis och skälig lösning som fokuserar på människan. 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV