Frankrike kan komma att införa kvoter för invandringen, uppgav premiärminister Edouard Philippe under måndagens migrationsdebatt i nationalförsamlingen. Debatten var den första av två och har initierats av president Emmanuel Macron som under hösten gjort en rad utspel om skärpt migrationspolitik i landet.
Efter några uppmärksammade uttalanden av president Macron har migrationen blivit höstens stora fråga i franska medier och i hans eget parti La république en marche.
Inför sina egna ledamöter uttryckte han den 16 september att partiets humanistiska linje driver väljarna i armarna på extremhögern.
– Den progressivitet som endast finns i borgerligheten är dömd att dö, vi måste ta in komplexiteten i den här debatten, sa han och ställde sig frågan om La république en marche verkligen vill vara ett “parti bourgeois”.
Borgerligheten har inte problem med migrationen eftersom de inte möter den på samma sätt som arbetarklassen – i arbetslöshet och fattigdom – menar presidenten. Detta utspel har sedan följts av fler uttalanden i medierna som talar för att en skärpt linje i migrationsfrågan är att vänta.
Reaktionerna har varit starka och resulterat i en splittring i La république en marche där vänsterfalangen är starkt kritisk medan högerfalangen stödjer en skärpning. Macrons svängning har i den franska debatten tolkats som en eftergift till Gula västarna.
För att överbrygga motsättningarna i partiet och skapa enad front inför veckans två stora debatter i nationalförsamlingen och senaten har Macron och hans ministrar arrangerat ett flertal workshops och möten.
Under måndagens debatt sa premiärministern Edouarde Philippe att regeringen inte vill motarbeta migration i stort, de skärpta åtgärderna riktar sig främst mot människohandel och illegal migration. Istället handlar det om att förenkla processer och underlätta för dem som kommit till Frankrike lagligt menar han. I linje med detta öppnade Philippe också, enligt den franska tidningen Le Monde, för kvoter.
– Jag är inte rädd för att överväga idén om kvoter, menar han, och tillägger att det framför allt handlar om att ha en pragmatisk inställning till behovet av arbetskraft.
Debatten fortsätter i senaten i morgon.