Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Regnskogen i Amazonas torkar ut varnar NASA

De bränder som används av jordbrukare för att rensa mark från vegetation bidrar till att göra regnskogen torrare, då svarta sotpartiklar absorberar solljus och värmer upp atmosfären, vilket leder till mindre nederbörd.

Regnskogen i Amazonas är unik inte bara på grund av sin artdiversitet och sitt omfång. Den har också ett eget vattenkretslopp. Men ny forskning från NASA visar att luften ovan träden blir allt torrare.

Amazonas träd kan liknas vid fontäner. De suger upp vatten genom sina rötter och släpper ut det till atmosfären genom sina löv. Där bildar fukten gigantiska luftfloder som färdas över regnskogen, innan det faller ned för att på nytt sugas upp av träden som behöver det både till fotosyntesen och till att  kyla ned sig.

Runt 80 procent av allt vattnet cirkulerar inom Amazonas ekosystem, resterande kan vattna grödor och växter hundratals och upp till tusentals kilometer därifrån.

Varje droppe i luften kyler också ned klimatet. Något som på senare tid lyfts som ett av regnskogens viktigaste bidrag som klimatreglerare, förutom att utgöra en viktig kolsänka.

Kan lätt rubbas

Men systemet är skört. Forskare vid NASAS Jet Propulsion Laboratory i Pasadena Kalifornien har analyserat data från de senaste tjugo åren, både från atmosfären och i marken.

Resultatet är oroväckande.

Forskarna fann att luften i atmosfären ovan regnskogen blir allt torrare, vilket rubbar systemet. Träden måste dra upp mer vatten från marken, samtidigt som allt mindre faller tillbaka.

– Vår studie visar att efterfrågan [på vatten] ökar, tillgången minskar och om det fortsätter, kan skogen tillsist inte upprätthålla sig själv, säger Sassan Saatchi, medförfattare till studien i ett uttalande.

Mänsklig påverkan

Orsakerna kan delas upp i två huvudspår som båda kan härledas till människan. En är ökad mängd växthusgaser som värmer upp atmosfären, den andra är de bränder som jordbrukare anlägger för att rensa mark från vegetation. Små svarta sotpartiklar – aerosoler – släpps då ut och absorberar hetta från solen, vilket värmer upp atmosfären och påverkar nederbörden.

I förlängningen kan det bli ödesdigert, inte bara för Amazonas utan också klimatet, enligt forskarna. Minskad tillgång på vatten kan öka dödligheten, vilket i så fall leder till färre träd som kan absorbera koldioxid samtidigt som de som försvinner släpper ut växthusgasen när de förmultnar.

Bränder i Amazonas har i år ökat med 84 procent jämfört med föregående år enligt det brasilianska rymdinstitutet INPE och forskare har varnat för en återgång till åren i början av 00-talet, då antalet bränder var rekordhögt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV