Utvinningen av enorma naturgasfyndigheter i norra Mocambique rycker nu närmre. Det efter att ett fredsavtal slutits mellan rebellerna Renamo och den Frelimo-kontrollerade regeringen i huvudstaden Maputo.
Konflikten mellan regeringspartiet Frelimo och det största oppositionspartiet Renamo går tillbaka 1970-tal och tidigt 1990-tal, då Renamo som stöddes av Sydafrika ledde ett uppror mot den socialistiska regeringen.
Efter att över en miljon personer dött slöts ett fredsavtal 1992 och gerillan omvandlades till ett politiskt parti. Statsapparaten har sedan dess fortsatt att kontrolleras av Frelimo, vilket 2013 bidrog till att Renamo åter igen tog till vapnen.
En av orsakerna bakom den uppblossade konflikten anses också vara en fyndighet av naturgas i norra Moçambique som räknas till en av världens störst – och osäkerhet om hur vinsten från fyndigheterna kommer att fördelas. Men ett fredsavtal slöts i veckan och satte ett officiellt ett stopp på konflikten, rapporterar medier i Mocambique.
Fredsavtalet anses vara en förutsättning för att börja utvinna de enorma naturgastillgångarna. President Filipe Nyusi ser fyndigheten som är värd hundratals miljarder dollar som en möjlighet till att ge det fattiga landet en ekonomisk boost. Samtidigt anses Moçambique vara särskilt sårbart för klimatförändringarna – senast i mars drabbades landet av översvämningar som lade staden Beira under vatten och över 1000 personer dog.