Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Gräsrotsrörelsens förslag: ”Sätt ett pris på utsläppen”

Jonathan Moregård, som varit med om att starta upp ett EU-medborgainitiativ för att få EU att sätta ett pris på kol och olja.

En skatt på kol och olja som direkt överförs till medborgarna. Det är grundtanken i ett EU-medborgainitiativ som nu samlar underskrifter. ”Personer som lever utsatt ska inte hamna i kläm”, säger Jonathan Moregård, en av initiativtagarna.

Om initiativet ”Snabb, rättvis och effektiv lösning på klimatförändringarna” får med sig en miljon EU-medborgare kan förslaget bli verklighet. Då måste EU-kommissionen ta upp frågan på dagordningen. Där är inte initiativet ännu, med sina 8 500 underskrifter är målet avlägset men Jonathan Moregård är hoppfull.

– Det finns ett stort intresse för klimatet nu, så det är inte omöjligt att det smäller efter sommaren, säger han.

Stort stöd i USA 

Modellen med en klimatskatt som går direkt tillbaka till invånarna är hämtad från gräsrotsrörelsen Citizen Climate Lobby, som startade i USA 2007. Där har kongressledamöter och kända akademiker ställt sig bakom. I Kanada har en liknande skatt införts på federal nivå.

– Så det har kommit på tal mer och mer, säger Jonathan Moregård.

Förhoppningen är att en gradvis ökande kostnad för att ta upp olja och kol ur marken ska driva fram en snabb grön omställning. När olje- och kolproduktionen blir dyrare – sprids prisökning i produktionsledet tills det når konsumenten.

– Det bli en dominoeffekt, där grundtanken är att den som har en livsstil som släpper ut mycket koldioxid ska betala för det, säger Jonathan Moregård.

Skiljer sig från andra förslag

På så sätt ska företag, offentlig sektor och konsumenter lockas till att välja grönare alternativ. Så långt skiljer sig idén inte mycket från exempelvis andra gröna skatter. Men en viktig skillnad är att det som skulle tas ut i skatt överförs direkt till invånarna varje månad.

– På så sätt hamnar personer som lever utsatt inte i kläm. Får vi med oss folk kan vi också reglera marknaden på det sätt som krävs, inför vi en klimatskatt utan att ge tillbaka – ja då får vi bara en backlash som vi såg med gula västarna eller bensinupproret.

Syre: Även med en grön skatteväxling omfördelas pengar, hur skiljer sig ert förslag från en sådan?

– En skatteväxling gynnar mest de med redan hög inkomst, vårt är bäst för låginkomstagare. Det är också de som oftast kommer i kläm vid en omställning.

I förslaget finns också en policy för att skydda de inhemska marknaderna mot länder där utsläppen är gratis, genom en så kallad gränsjustering. Varor från länder utan skatten möts av en avgift medan EU-företag som exporterar får avgiftspengarna tillbaka.

Läs också statsvetaren Roger Hildingssons kommentar: ”Stor potential för avgift på koldioxid”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV