Katter brukar anses vara självständiga och egensinniga och att de inte bryr sig särskilt mycket om människor. Det brukar sägas att hundar binder sig till folk, medan katter binder sig till platser. Men forskning har visat att de knyter an till sina ägare på samma sätt som hundar.
Det kan mycket väl vara så att vår bild av katter är präglad av fördomar, att vi inte ser dem för vad de är på grund av hur vi vill att de ska vara. Just vår tendens att se katter och hundar som motsatser är ett exempel på typiska sätt den mänskliga hjärnan och kulturer fungerar. Vi vill gärna ha motsatspar. Manligt – kvinnligt. Ont – gott. Svart och vitt. Till och med ketchup och senap.
En annan uppfattning är att det är notoriskt svårt att förstå deras ansiktsuttryck. Nu visar forskning att en viss grupp människor är bättre på att förstå katters minspel än andra.
Youtube-studie
Professorerna Lee Niel och Georgia Mason och deras grupp vid Campbell Centre for the Study of Animal Welfare vid det kanadensiska universitetet Guelph har genomfört en studie där de lät 6329 personer från 85 länder titta på 20 youtube-videor med katter. Videorna valdes ut noga av forskargruppen som kategoriserade dem utifrån om katterna upplevde positiva eller negativa känslor.
I de negativa videorna visade katterna tecken på att vilja vara ifred genom att dra sig undan, en del kämpade för att komma los och andra gnällde, väste eller visade tecken på att de var sjuka. I de positiva befann de sig på sin favoritplats eller umgicks med människor som de gillade. Videor med alltför uppenbara situationer och uttryck från katterna undveks.
"Cat whisperers"
De flesta som deltog i studien hade svårt att känna igen katternas ansiktsuttryck, 11,85 poäng av 20 i genomsnitt är bara marginellt bättre än om någon skulle gissa helt slumpmässigt. Men 13% visade sig vara signifikant bättre än resten av försökspersonerna. Denna grupp bestod av personer som fick över 15 poäng. Det fanns tydliga skillnader mellan typer av personer visade det sig. Kvinnor var bättre än män, yngre människor var bättre än äldre och likaså personer som haft ”professionella erfarenheter av kattdjur”, veterinärer och liknande.
Resultaten ansluter sig till andra studier som har visat att kvinnor är bättre än män på att avkoda ickeverbala tecken på känslor hos hundar. Märkligt nog hade personliga erfarenheter av katter, som att ha en katt hemma hade liten effekt på resultatet. Tidigare har studier mest fokuserat enbart på djur som lider, denna studie är unik i det att den tittar på ett brett spektrum av känslor.
Trots att erfarenheten av att ha en katt inte nödvändigtvis leder till en bättre förståelse av deras minspel menar forskarna att det är uppenbart att det går att lära sig att att känna igen de subtila tecknen som katter visar på sitt mående. Vilket forskarna menar är en viktig del i att bedöma hur en katt har det.