Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

17 länder hotas av extrem ”vattenstress”

Utdelning av vatten från en tankbil i Chennai (Madras) i sydöstra Indien.

Larm om att vattnet från våra kranar kan sluta rinna har kommit regelbundet de senaste åren. Från Torekov till Kapstaden. I en rapport som World Resource Institute släppte under tisdagen konstateras att 17 länder är under extremt hög vattenstress.

För ett drygt år sedan rådde bevattningsförbud i en stor del av Sveriges kommuner och i Torekov på den skånska nordvästkusten var läget så akut att norra Skånes vattenorganisation NSVA, ställde ut vattentankar på allmänna platser. Trots förbudet kom rapporter om att invånare fyllde på pooler och bevattnade sina gräsmattor.

–    Folk tror att det är en självklarhet att det ska komma vatten ur kranen men nu står vi ju där, sa då Birgitta Lindvist, året runt boende i Torekov till P4 Kristianstad.

Invånare i mångmiljonstad utan vatten
Ett halvår senare stod invånare i Kapstaden inför hotet att inte kunna hälla upp ett glas vatten från kranen. Något invånare i Indien nu får uppleva, efter fyra år av torka står stora områden av mångmiljonstaden Chennai utan vatten i sina rörledningar.

I en rapport som släpptes under tisdagen konstaterar World Resources Institute att 17 länder nu är under extremt hög vattenstress, då ländernas kommuner och företag använder upp till 80 procent av det tillgängliga grund- och ytvattnet.

Det gör länderna känsliga för även förhållandevis lindriga perioder av torka, vilka spås öka på grund av klimatförändringarna.

– Konsekvenserna är öppna för alla att se, det rör matsäkerhet, konflikter, migration och finansiell stabilitet, säger Andrew Steer, vd för World Resource Institute i samband med rapportsläppet.

Torkan blev en väckarklocka
Något slut på vattnet blev det aldrig i Torekov. Men i år blev läget åter igen akut när vattenkonsumtionen ökade med 84 procent på bara några dagar. Även om inte Sverige är ett av de 17 länder som World Resource Institute anser vara under extrem vattenstress, är inte Sverige opåverkat. Förra årets torka blev en väckarklocka på många håll i landet, menar Birger Wallsten på branchorganisationen Svenskt vatten.

–  Det har varit full aktivitet hos myndigheter och  VA-organisationer för att se över vattensituationen. Den varma och torra sommaren 2018 ställde stora krav på kapaciteten i dricksvattenproduktionen och i distributionsnäten och detta måste man ta höjd för. Men Sverige har flest sötvattensjöar i hela Europa och generellt bra tillgång på vatten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV