Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Sjuka hundar smugglas från valpfabriker

Bild ur dokumentären Älskade smuggelhund som visas i SVT i två delar den 5 och 12 november.

Hundvalpar föds upp i polska och ungerska fabriker, får falska vaccinationsintyg och smugglas till Sverige. Det visar SVT-granskningen Dokument inifrån: Älskade smuggelhund, vars första avsnitt sänds i dag.

”Jag trodde att den här filmen skulle handla om min hund Nala, en galen fransk bulldogg som älskade familjen, som dog innan hon fick fylla tre år. Men när vi försökte ta reda på varför hon dog så tidigt, då visade det sig vara mer komplicerat än vad vi någonsin kunnat tro.”

Så inleder Jonny von Wallström dokumentären Älskade smuggelhund, som i dag visas i SVT:s Dokument inifrån.

I dokumentären får tittaren följa med till Polen och Ungern, där valpar föds upp i små burar i fabriker med flera hundra hundar. Tikarna tvingas föda kull efter kull tills de inte orkar längre. Valparna rycks från sina mammor när de är små, vaccinationsintyg förfalskas, hundarna smugglas utomlands och många av dem säljs sedan via säljsidor på internet.

Redan 2013 besökte TV4-nyheterna en polsk valpfabrik som smugglade hundar till Sverige. Även då föddes hundarna upp på ett industriellt sätt, där tikar satt i burar och dog på grund av att de födde för många valpar för ofta.

Smugglingen ökar

Från den 1 januari 2007 till den 31 december 2018 beslutade Jordbruksverket att 594 smuggelhundar skulle avlivas, vilket är cirka en hund per vecka. Och enligt SVT:s kartläggning visar Tullverkets siffror att smugglingen ökar; 2018 gjordes flest ingripanden sedan 2012 – 145 stycken, som innefattade 190 hundar.

Gunnel Hellman, som har arbetat på Tullverket i flera år, säger att smugglingen fortsätter att öka, men att ingen vet hur många hundar som varje år smugglas till Sverige. 

– Det är så mycket pengar i det, säger hon till SVT, och tillägger att mörkertalet är ”väldigt stort”. Hon menar att smugglingen av hundar inte är prioriterad.

Sjuka hundar

Hundvalparna som smugglas in i landet saknar stamtavlor och därmed information om sjukdomar som kan finnas hos föräldrarna. Många smuggelvalpar blir sjuka på grund av att de tas så tidigt från sina mammor, utsätts för smittor och inte vaccineras.

Eftersom trubbnosiga hundar som mopsar och franska bulldoggar har andningsbesvär och många gånger dör i förtid bör man helt sluta avla på dem, enligt krav från flera veterinärer. Bland dem finns överveterinär Anna Norlin, som i en debattartikel som SVT publicerade under tisdagen säger att ingen hund gynnas av att inte ha en nos.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV