De senaste tio åren har Norge och Tyskland bidragit med över tusen miljoner euro för att bevara regnskog i Brasilien. Men nu kan pengautbetalningarna komma att dras in, rapporterar den portugisiska tidningen Publico.
Att över tusen miljoner euro för att bevara regnskog nu hotas beror på att en av de kommittéer som är satta att sköta fonden stängts ned av den brasilianska regeringen.
Det var en överraskning för oss att COFA (Comité Orientador do Fundo Amazônia) och den tekniska kommittén släcktes ned men vi har en fortsatt dialog, säger den norska ambassadören Nils Gunneng till Brasiliansk media som tidningen Publico citerar.
Tyska och norska representanter ska också ha bekräftat att en möjlighet är att helt dra in pengarna. Kommittén som president Jair Bolsonaros regering stängt ned består av representanter för civilsamhället, den federala regeringen och flera regioner. En modell som bidragsgivarna vill bevara. Men enligt regeringen ska det ha förekommit att pengar använts på felaktigt sätt. Något regeringen inte ska ha lagt fram några bevis kring, enligt tidningen Publico.
Omfattande avverkning
Avverkningen av Amazonas har ökat under Brasiliens klimatskeptiske president Jair Bolsonaro. Under juni skövlades nästan dubbelt så mycket regnskog som samma månad i fjol. Enligt siffror från det Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpe avverkades 920 kvadratkilometer av landets regnskogunder juni, en ökning med drygt 88 procent jämfört med samma månad i fjol, enligt Reuters. Avverkningstakten i brasilianska Amazonas är den högsta på ett årtionde och miljöaktivister menar att en stor del av ansvaret faller på landets president Jair Bolsonaro som tillträdde den 1 januari.
Källa: TT