Att åsikterna bland våra riksdagspartier om vilken migrationspolitik Sverige ska driva går starkt isär kommer knappast som en överraskning för någon. I går, tisdag, höll Migrationskommittén sitt första möte.
Samtliga åtta riksdagspartier deltar i utredningen av den svenska migrationspolitiken och målsättningen är att det ska finnas ett gemensamt förslag inom ett år, men det är en lång väg att gå för att komma dit.
Majoriteten vill inte ha någon gräns
Till exempel vill majoriteten av partierna inte sätta någon gräns för vilket antal personer Sverige kan ta emot, detta med hänvisning till att människor på flykt måste ha rätt att få skydd, uppger Sveriges Radio Ekot. Men partierna i det så kallade konservativa blocket, M, KD och SD, vill alla sätta en begränsning, men där Sverigedemokraterna har noll-vision önskar Moderaterna och Kristdemokraterna en siffra mellan 5000 och 8000 personer per år.
– Vi behöver betydligt lägre invandring än vad vi har i dag. Vi presenterade förra veckan våra ingångsvärden som bland annat handlar om minskade volymer av antalet asylansökande med 70 procent, säger Moderaternas migrationspolitiska talesperson, Maria Malmer Stenergard, till Ekot.
"Svårt att se att alla skulle komma överens"
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sitter i kommittén och hans tro och förhoppning är att deras arbete kommer leda till att Sverige tar emot färre flyktingar, men han anser det för tidigt att svara på om hans parti kommer gå med i en överenskommelse även om den inte går så långt som SD vill.
– Det återstår att se. Jag har svårt att se att alla partier skulle komma överens om en gemensam linje, för den skulle inte bli bra, säger Åkesson, till SVT Nyheter.
Fakta: Migrationskommittén
Thomas Rolén, kammarrättspresident, leder kommitténs arbete.
Socialdemokraterna har tre platser: Rikard Larsson, Carina Ohlsson och Ebba Östlin.
Moderaterna: Tobias Billström och Maria Malmer Stenergard.
Sverigedemokraterna: Jimmie Åkesson och Paula Bieler.
Centerpartiet: Johanna Jönsson.
Vänsterpartiet: Christina Höj Larsen.
Liberalerna: Fredrik Malm.
Kristdemokraterna: Hans Eklind.
Miljöpartiet: Rasmus Ling.
Källor: SVT, Justitiedepartementet och partierna