Carl von Linné anses av många vara den mest kända svensken genom tiderna. Han initierade begreppet läran om ekologi, det vill säga samspelet i naturen.
Det är ingen överdrift att påstå att Greta Thunberg går i Carl von Linnés fotspår. Vem vet – i framtiden kanske det blir Greta, som blir den mest kända svensken i världen. Den som lever får se.
Visst är det så att Carl von Linnés lära kan rädda Vättern. Kyrkorna kan i detta sammanhang vara en viktig aktör. För några år sedan – 2012 – ringde kyrkklockorna runt Vättern och vårdkasar tändes för att påminna om att fara råder för Vätterns framtid.
Det är dags att detta upprepas, men det räcker inte. Prästerna runt Vättern bör ta upp Vätterns framtid i sina predikningar, liksom även det ekologiska begreppet, som måste få en innebörd även sett ur ett större perspektiv nationellt och globalt.
Svenska kyrkans roll som folkbildare är av stor betydelse i detta sammanhang. Studiecirklar, föreläsningar, praktiska Rädda Vättern-aktiviteter kan ordnas kontinuerligt för att påminna om vikten av att rädda den ”blåa oljan” i Vättern. Naturligtvis ska även övriga frikyrkor vara med i arbetet (Svenska kyrkan räknas numera som en frikyrka).
Studieförbunden Sensus och Studieförbundet Bilda kan få nyckelroller i folkbildningsarbetet. Naturligtvis ska även folkhögskolorna runt Vättern involveras i arbetet. Parollen kan vara ”Folkbildning till alla – om vatten till alla”.
Naturligtvis bör Vätterns framtid och ekologi i stort tas med i konfirmationsundervisningen. Kan man ha ”idrotts-konfa”, så kan man naturligtvis också ha “ekologi-konfa”, där man involverar Vätterns framtid i sammanhanget.
Vi föreslår nu kyrkorna runt Vättern att bilda nätverket ”Kyrkorna runt Vättern”, med mål att rädda Vättern.
Varför inte ordna ett upptaktsmöte i Brahekyrkan på Visingsö och bjuda in KG Hammar som föreläsare? Det skulle kunna vara en bra början på att rädda vattnet i Vättern, så att alla människor, som ska få sitt dricksvatten därifrån kan få vatten varje dag. Bjud gärna in klimat-Greta också och varför inte kronprinsessan Victoria, som brinner för naturen och miljön.
Utan vatten, inget liv – ska det vara så svårt att förstå? Nu räddar vi Vättern.