Startsida - Nyheter

Radar · Miljö

Vattenfall kallar kärnkraft klimatbäst – får kritik

Vattenfall är huvudägare till Forsmarks kärnkraftsverk i Östhammars kommun.

Kärnkraft beskrivs som bäst för klimatet och ”Bra miljöval” på Vattenfalls hemsida. Naturskyddsföreningen som står bakom miljömärkningen kritiserar energibolagets marknadsföring.

”När du som företag köper el från oss kommer den från Vattenfalls svenska vind- vatten- och kärnkraftverk”. Det går att läsa på det statligt ägda energibolagets hemsida, under rubriken ”Bra miljöval – miljömärkt el”. Det får nu Naturskyddsföreningen, som står bakom miljömärkningen att protestera. 

– Vi har kontaktat Vattenfall och uppmanat dem att ändra texten så att den inte kan misstolkas. Det är jätteviktigt att det framgår att Bra Miljöval bara är förnybar el. Det är glasklart i våra kriterier, säger Jesper Peterson, enhetschef för märkningen hos Naturskyddsföreningen till Sveriges natur.

Kärnkraften beskrivs av Vattenfall vidare som en ”fossilfri energikälla”, samt den energikälla som ur ett livscykelperspektiv har det lägsta koldioxidavtrycket.

Vattenfalls presstjänst skriver följande i en kommentar till kritiken till Sveriges natur: ”Kärnkraft, vattenkraft, solkraft och vindkraft är alla i praktiken fossilfria kraftslag som gynnar både miljö liksom behovet av ökad elektrifiering i samhället.”

Oklart klimatavtryck

Att kärnkraften inte är fossilfri, som Vattenfall påstår på sin hemsida, bekräftar bolagets egna livscykelanalyser. Men hur stor klimatbelastning kärnkraftens anläggningsbyggen, uranbrytning och avfallshantering har är inte lätt att få klarhet i. Olika beräkningar ger stor spännvidd i resultat.

Förutom att uranbrytning, anrikning och drift sker i olika länder under olika förhållanden är stor osäkerhetsfaktor att något slutförvar ännu inte finns i världen. Dess koldioxidavtryck vet vi alltså inte. 

Enligt Vattenfall släpper kärnkraften ut så lite som 5 gram koldioxid per producerad kilowattimme (CO2/kWh). I jämförelse med Sveriges andra stora energikälla vattenkraft, som enligt en livscykelanalys från KTH släpper ut 15 gram CO2/kWh är det en låg siffra.

För låg, enligt en analys från Stanforduniversitetet (2008), som för kärnkraft ger siffran 125 gram CO2/kWh. Samma studie ger intervallet 20–60 gram/kWh för vattenkraft och 5 för vind.

En metaanalys, som granskat ett större antal andra studier, ger ett medelvärde på 66 gram CO2e/kWh för kärnkraft, även det en siffra långt över Vattenfalls beräkningar. 

Läs mer: Osäkerhet om slutförvar för kärnavfall (artikel från november 2019).

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV