Startsida - Nyheter

Glöd · Ledare

Journalistik ska granska makten – inte vara dess megafon

Bilden är mörk och lite suddig. En person syns i profil vid en svart bil med en kapuschong uppdragen över huvudet. Man kan se en näsa och lite av nedre delen av ansiktet – det är en ljushyad man med en rejäl nos. Polisen har lagt ut bilden på sin hemsida i hopp om att få upplysningar om mannen med näsan för att kunna gripa den som mördade Karolin Hakim, en ung läkare i Malmö, i somras.

I Journalistbubblan på Facebook frågar någon varför SVT inte har visat den här bilden – vems sida står de på egentligen? En lång och livlig diskussion utbryter, och den är ganska typisk. Flera debattörer anser att media i allmänhet och public service i synnerhet borde se det som sin uppgift att hjälpa polisen att sprida bilden. Eller vill de kanske inte att brottet ska klaras upp?

Men journalisterna i gruppen, som består av både journalister och intresserad allmänhet, svarar att journalistik ska vara självständig i förhållande till polisen och andra myndigheter. En bild på en efterlyst person kan publiceras eller inte publiceras, det är varje redaktions eget ställningstagande.

SVT Nyheter Skåne har kommenterat sitt val att inte publicera bilden. Göran Eklund, ansvarig utgivare, skriver att det handlar om den skada som publicitet åsamkar den misstänkta eller dömda, och påpekar att det här handlar om en misstänkt person. De har vägt det mot allmänintresset och landat i att inte publicera.

Man kan ha olika åsikter om hur SVT Nyheter Skåne borde ha tänkt, men det är redaktionens värdering som avgör vad redaktionen gör. Annars vore det ju inte självständig journalistik.

Syre har inte heller publicerat bilden av mannen som kanske, kanske inte mördade Karolin Hakim. Jag tror inte ens att någon på redaktionen funderade på att göra det. Inte för att vi vill att mördaren ska komma undan utan för att kriminaljournalistik inte är Syres grej.

Allmänintresse i det här sammanhanget handlar inte bara om ifall många är intresserade av att se bilden eller av att mördaren grips. Redaktionen ska också bedöma om det är viktigt för dess tittare eller läsare att just det här publiceras just här. På bilden i fråga ser man inte mycket av mannen med näsan, men det som syns finns att se i Aftonbladet, i Expressen, i Sydsvenska dagbladet, på TV4, på polisens hemsida och på många andra ställen. Vari ligger då allmänintresset av att bilden finns på ett ställe till?

Men det ligger en konspirationsteori som en underström och porlar i den här debatten. Vill inte SVT i själva verket skydda mördaren för att han är invandrare? Att vi inte vet om mannen på bilden är vare sig mördare eller invandrare spelar ingen roll för det här gänget, för de vill att han ska vara både och. Och de vill kunna beskylla SVT för att vilja skydda honom eftersom de vill misskreditera medier i allmänhet och public service i allmänhet.

I SVT:s sändningstillstånd står det att de kostnadsfritt ska ”sända meddelanden som är av vikt för allmänheten om en myndighet begär det”. Till exempel om alla i någon stad bör stanna inne för att det har skett en gasolycka eller blåst upp en orkan. Men det betyder inte att de ska förmedla alla myndigheternas budskap.

Journalistikens uppdrag är bland annat att granska makten, och därför ska medierna vara oberoende av dem de ska granska. Att det inte går att förena med en roll som statlig megafon borde säga sig självt.

Kolleger som tar med sig godis till alla inför mötet!

Moderaternas nya repressiva förslag till terrorlagar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV