Greta, djurrätt och aktivism är ämnen som talar till Syreläsarna. När vi sammanfattar 2019 och tittar på det gångna årets mest lästa artiklar är det dessa 25 som har gått bäst. Här är de – från plats 25 till plats 1.
25. När vi slipper ekorrhjulet kan vi sträcka på ryggen
Två år med basinkomst är över för tvåtusen finländare, och man har räknat samman resultaten från det första året. Tanken med experimentet var framför allt att se om folk skulle bli mer villiga att ta kortvariga, lågavlönade jobb. Men också att se hur deras liv påverkades på andra sätt.
24. Så bygger du ett hållbart badrum
(Obs! Artikel från 2016) Ett badrum utan fuktspärrar av plast och utan en massa giftiga kemikalier, funkar det? Sörmlands museum har byggt ett och hållit ett seminarium om hur det går till. Andreas Hedfors var där.
23. Hur påverkar religioner människors värderingar och handlingar?
(Obs! Artikel från 2017) Nyligen skrev Liselott Lind på debatten om kristna värderingar, som hon inte tycker är bättre än andra. På sidan 6 får hon nu svar av en kristen debattör, Jacob Schönning. Vad tycker du – hur påverkar religioner människors värderingar och handlingar?
22. Chockbilder från tyskt laboratorium: Djur plågas till döds
Skräckslagna fastspända apor, blödande hundar och katter som lämnats att dö. Bilderna som kommit ut från ett tyskt djurförsökslaboratorium är tagna av en djurrättsaktivist utrustad med dold kamera.
21. Digitaliseringen är ett större klimathot än flyget
Våra uppkopplade liv är ingen lösning på klimatkrisen. Även om ett möte på nätet besparar oss en resa drar elektroniken vi dagligen använder ännu mer energi än flyget. Tekniken är aldrig neutral och aldrig gratis, skriver Nette Wermeld Enström på veckans Under ytan.
20. När polisen går lös
En morgon i slutet av augusti förra året blev jag hotad, trakasserad och kroppsvisiterad av två uniformerade polismän som patrullerade Tantoområdet. Och nu är jag kallad till förhör om misstänkt bötesbrott. Anledningen är att polisen från sitt bilfönster hade sett mina två hundar brottas i gräset och utgick från att de var okopplade.
19. Hundratusentals svenska läppfiskar körs levande till norska laxkassar
När kemikalieanvändandet i norska laxodlingar blev för ineffektivt vändes blicken mot läppfisk med aptit på laxlus. Sverige har seglat upp som en viktig exportör. ”Är det riktig att köra levande fisk i timtal till en säker död i en laxkasse i Norge?” frågar sig dykaren Paul Hultsbo som också ser negativa effekter på miljön.
18. Så var det julslakt igen
Det är bara sekunder kvar nu. Sekunder till hissen de drivits in i ska åka ner. Bara sekunder kvar tills livet, levt på nio kvadratmeter stort betonggolv tillsamman med nio andra, tar slut. Ett liv som började med kastrering och som inneburit såväl ledinfektion som lunginflammation och sönderbitna öron.
17. Nyfödda killingar dödas med järnrör
Nyfödda killingar som tas från sina mammor, slås ihjäl med järnrör och blödande släpas iväg. Det som smygfilmats på en mjölkgård i Australien är fullt lagligt – även i Sverige.
16. Det nya fredagsmyset: Den veganska pizzaboomen är här
Fryspizzor är populärt i de svenska hemmen, men för veganer har det varit svårt att hitta alternativ. Men nu pekar allt mot nya tider. Under den senaste tiden har utbudet av veganpizzor nämligen exploderat. Syre guidar er genom pizzorna som tagit plats hos de stora matkedjorna.
15. Piggare Finland med basinkomst
Finlands tvååriga försök med basinkomst är över och på veckans Under ytan går Harald Enoksson igenom resultatet från försökets första år. De som fick basinkomst är friskare och har mer framtidstro. Men de tycks varken ha jobbat mer eller mindre än förut.
14. Människor med ADHD kan inte vänta på en bättre värld
Är det vi eller samhället som behöver diagnos och behandling? Utifrån den frågan har Katarina Bjärvall skrivit en debattbok om adhd: Störningen – adhd, pillren och det stressade samhället.
13. Förbjuden konst ställs ut i Sölvesborg
Sverigedemokraterna ville förbjuda knappt existerande ”provocerande konst” Sölvesborg. I dag kommer motreaktionen, när åtta konstnärer ställer ut verk föreställande vulvor, bokbål och kränkta sverigedemokrater på digitala skärmar och affischer i staden.
12. Prisade bönder bröt mot djurskyddslagstiftningen
På måndag delar prins Carl Philip ut LRF:s guldmedaljer till de mjölkbönder som har levererat ”prickfri” mjölk i minst 23 år. Syre kan nu avslöja att nästan hälften av 2018 års guldbönder bröt mot djurskyddslagstiftningen vid länsstyrelsens senaste kontroll.
11. Forskarnas uppmaning: Lär av bensinupproret
Landsortskommuner som blir utan miljömiljoner och en kollektivtrafik som gynnar stadsbor. Ny forskning visar att miljöpolitiken måste breddas, annars riskerar omställningen vända i en backlash. ”Det upplevs som att man glöms bort”, säger Jamil Khan, forskare i miljö- och energisystem vid Lunds universitet.
10. Aktivister laddar för protest mot Arlanda
Regeringen ger ännu inga besked om en ny landningsbana på Arlanda. På söndag protesterar miljöaktivister mot planerna.
9. SVT ville inte visa grisfilm
2017 dömdes Jessica Thiel för olaga intrång efter att ha filmat på en svensk grisfarm. Förra veckan valde SVT att inte visa filmen på döda kultingar och skadade suggor. Istället klippte de ihop en egen version, med grisar på öppna fält.
8. Massdeportation till Kabul från Arlanda i kväll
I dag ska 50 afghaner deporteras från Arlanda till Kabul. Protester utanför riksdagen, utanför förvar och runt om i landet hölls både igår och idag. Namnen på de som ska utvisas finns på gränspolisens hemligstämplade lista. Sjuttonåriga Ahmads namn står på den, men vad som väntar honom i Kabul vill han inte tänka på.
7. Veganodling – ett jordbruk utan djur och konstgödsel
(Obs! Artikel från 2017) Alternativet till det konventionella jordbruket – är det nödvändigtvis ett kretslopp av växter och gödsel från djur? Det behöver inte vara så, och ett fåtal aktörer odlar faktiskt utan inblandning av varken industri- eller gödsel. Men hur funkar det och vad innebär det?
6. Mej, dej och sej är helt okej
(Obs! Artikel från 2017) Vad vore livet utan pronomen? Till att börja med hade redan frågan sett annorlunda ut. Eftersom vad är ett pronomen hade man fått byta ut det mot hur, som är ett adverb. Pronomen är små ord som liksom håller platsen för ett substantiv eller en hel halv mening, för att man ska slippa upprepa sig hela tiden. Det ligger i bakgrunden och får språket att flyta på utan att märkas så mycket.
5. Brygg din egen kombucha
(Obs! Artikel från 2016) Detta fermenterade te är gott som läsk och nyttigt som yoghurt. Kombuchan har blivit en ny trend för de hälsomedvetna. Men det är inte svårt för den händige att göra egen kombucha – lite som att baka surdegsbröd. Här ger vi dig tips på hur.
4. Djurrättsaktivism är inte problemet, GP
200 strutsar, 1 300 ankor, 2 700 hästar, 7 000 getter, 16 000 gäss, 50 000 renar, en kvarts miljon lamm, några hundra tusen kaniner, närmare en halv miljon kor/kalvar/tjurar, över en halv miljon kalkoner, drygt 2,5 miljoner grisar, över 100 miljoner kycklingar och flera miljarder fiskar och andra vattenlevande djur. Den svenska djurindustrin dödar varje år ett ofattbart stort antal individer.
3. "De tar min lillebror nu på tisdag"
För tre och ett halvt år sedan fick jag en lillebror. När han kom till mina föräldrar var han aningen större än en ny lillebror vanligen är. Han var 18 år, Migrationsverket hävdade till och med att han var 19. Han log och slog ut med armarna för en kram när han såg mig och kallade mig ”my sweetie sister”. Men det kan också ha varit ”my Swedish sister”. Jag var inte så van vid hans engelska uttal då.
2. Det är bara bra om försäkringskassan känner obehag
Förra helgen arrangerade Facebook-gruppen Försäkringskasseupproret en aktion. Den gick ut på att människor på ett hundratal orter i Sverige sökte upp sitt lokala Försäkringskassekontor och placerade gravljus utanför, som minne av dem som dött till följd av att de blivit utförsäkrade. Hur många dessa är vet ingen med säkerhet, för dylik statistik förs naturligtvis inte, men att det överhuvudtaget förekommer är skandal nog, om det så bara var en enda person det gällde.
1. Låt Gretas familj vara ifred
”Jag är en helt vanlig tjej, men om jag hade haft en vanlig pappa och en vanlig mamma hade jag haft två barn vid det här laget”. Så säger Malala Yousafzai i dokumentärfilmen He namned me Malala från 2015. Som 16-åring talade hon i FN och som 17-åring mottog hon Nobels fredspris för sin kamp för flickors rätt till utbildning. Hon är hyllad och beundrad av en hel värld för sin förmåga att nå ut och skapa opinion.
Fotnot: Ordningen på de 25 mest lästa som publiceras på Facebook utgår ifrån från hur det såg ut för två veckor sedan, ovanstående lista är från dags dato.