Vittnesmål från flera tjänstemän i den amerikanska staten visar att president Donald Trump i ett telefonsamtal pressat Ukrainas president att undersöka en politisk motståndare, Joe Biden, och hans son. I morgon kommer representanthuset att rösta om att formellt inleda riksrättsförfarande.
Missnöjet med Donald Trump ökar i USA. Hans stöd har minskat snabbt och nu vill en majoritet av befolkningen att han ställs inför riksrätt och flera undersökningar visar en majoritet som vill att han också avsätts.
Missnöjet kulminerade paradoxalt nog i söndags efter att Trump tillkännagav att amerikanska trupper hade hittat ISIS ledare Abu Bakr al-Baghdadi som sprängde sig själv i luften hellre än att låta sig tillfångatas. Trump besökte en match i baseballens slutspel och möttes av kritiska banderoller och en tusenhövdad talkör som skanderade:
– Lock him up!
Uppmaningen att låsa in Trump alluderar på att republikaner skrek samma sak om Hillary Clinton under förra presidentvalet och presidenten såg påtagligt chockad ut när han för ovanlighetens skulle ställdes inför protester. Hans personal är väldigt noga med att se till att han aldrig ställs inför kritiska folksamlingar eller demonstrationer. Men nu förvandlades hans segertåg snarare till ett bevis på det missnöje som har riktats mot honom allt starkare under hösten.
Riksrätten rullar på
Under de senaste veckorna har en rad vittnen kallats in till representanthuset för att belysa vad som hände under det berömda telefonsamtalet i september. Demokraterna menar att Trump har begått brott mot landets konstitution i och med att han satte sina behov, att bli omvald, före landets behov. Genom att kräva motprestationer för att Ukraina skulle få militärt stöd i kriget mot Ryssland anses han ha utnyttjat sin maktställning på ett otillbörligt sätt.
Republikanerna hävdar att det Trump gjorde är fullt normalt och i enlighet med amerikansk lag. De har protesterat ljudligt mot att processen inte är öppen, utan sker i representanthusets utskott. De stormade i förra veckan ett förhör och hindrade det i fem timmar och republikanska medier har hetsat mot de olika vittnena tillsammans med Donald Trump.
Lojal militär hånas
I går vittnade överstelöjtnant Alexander Vindman som arbetar för amerikanska staten som Ukrainaexpert. Både gäster och programledare hos Fox News påstod i går att Vindman eventuellt var spion, att han hade dubbla lojaliteter eftersom han är född i Sovjetunionen och inte kunde tas på allvar. Samtidigt gick president Trump mycket hårt åt honom.
Moderata representanter för Republikanerna förenades dock med demokraterna i att fördöma det man betraktade som förtal riktat mot en lojal och trogen tjänsteman. Republikanerna är definitivt i kris och börjar nu oroa sig för vilka konsekvenser kritiken och en eventuell process mot Donald Trump kan få. Konservativa bedömare börjar nu undra om inte partiet riskerar att förlora både presidentposten och majoriteten i senaten i val nästa år.
Andra vittnen försöker slingra sig ur sina vittnesmål genom att begära att federala domstolar ska bestämma om de ska vittna för kongressen eller inte. De hävdar att eftersom presidenten och kongressen är likvärdiga juridiskt och ger motsatta besked om huruvida de är skyldiga att vittna kan de själv inte bedöma vad de ska göra. Vita huset hävdar att presidenten är immun mot alla former av åtal och att den immuniteten också gäller hans personal, medan Demokraterna menar att grundlagen säger att de kan kalla in vem som helst som vittne och att den som vägrar kan åtalas för domstolstrots.
Makten hos krackelerande republikaner
När nu riksrättsförhandlingarna med största sannolikhet kommer att bli officiella, genom ett beslut i kongressen, kommer egentligen inte mycket förändras. Utskrifter av förhör kommer att offentliggöras och framtida förhör kommer att hållas inför öppen ridå. Men makten över ett slutgiltigt beslut ligger helt och hållet i Republikanernas händer och kommer att göra det oavsett vad Demokraterna gör.
Medan representanthuset i kongressen har i uppgift att agera åklagare och undersökningsledare i fall av högförräderi är det senatens uppgift att döma, agera jury och domare. Medan Demokraterna har majoritet i representanthuset har Republikanerna majoritet i senaten. Så länge som partiet håller ihop är det inte möjligt att fälla Trump.
Det Republikanska partiet har problem med det. I förra veckan skrev bara 44 av 53 senatorer på en protestskrivelse mot riksrättsförfarandet. Efter diskussioner och efter att man tagit fram ett betydligt mer urvattnat förslag anslöt sig några till, men tre representanter hade ännu inte skrivit på till helgen. Enskilda republikaner uttrycker mycket stark kritik, men få har ännu börjat kräva Trumps avgång.
Under kommande veckor kommer fler vittnen att höras, bland dem diplomaten John Bolton. Som Vindman var Bolton med under telefonsamtalet och ska redan tidigare ha karakteriserat Trumps planer som en ”knarkuppgörelse” och han uppmanade de tjänstemän som rapporterade sin oro att anmäla oron till olika myndigheter och chefer. Det som är speciellt med Bolton är att han är en stenhård republikan. Han är en hårding i sin syn på USA:s utrikespolitik och om han vittnar kommer det att vara mycket svårt för Trump att tillbakavisa kritiken.
Problemet för Demokraterna är att det inte spelar så stor roll vad de gör så länge som Republikanerna håller emot. Det som är ett växande problem för Trump är dock den brottsutredning som pågår i staten New York mot en av hans advokater, Rudy Giuliani. Giuliani har fungerat som en parallell utrikesförvaltning och har fört samtal med regeringar och myndigheter i andra länder för att tillvarata Trumps intressen. Minst fyra personer har redan häktats i fallet och Giuliani kommer förr eller senare att ställas inför ett åtal menar de flesta bedömare.
Det åtalet har ännu så länge bara tunna trådar till riksrättsförfarandet, många seriösa bedömare menar att de båda affärerna i själva verket är samma fall eftersom Giuliani bevisligen varit inblandad inte bara i förberedelserna för utpressningen mot Ukraina utan också i olika telefonsamtal och möten med diplomater och regeringstjänstemän i samband med Ukraina-affären.
Inget beslut innan nyår
I och med att utredningen nu blir offentlig kommer den amerikanska allmänheten få tillgång till förhör och material i affären. Det är svårt att förutspå hur den republikanska delen av den kommer att reagera. Det finns en stor grupp hängivna Trump-anhängare, i flera undersökningar har det visat sig att egentligen ingenting som kommer fram i en utredning kan få dem att ändra sitt stöd. Men den gruppen minskar. Libertarianerna har redan övergivit honom, en hel del kristna grupper och traditionella konservativa är också borta. Kvar är hans kärna av vita män ur arbetar- och medelklassen utanför de stora städerna.
Också de sviker honom nu. I undersökning efter undersökning visar det sig att minst tre av Demokraternas kandidater skulle vinna över Trump med omkring 10 procent om det hölls val nu och det är det som till slut kommer att fälla avgörandet. Antingen genom att Republikanerna pressas tillbaka av dåliga opinionssiffror eller genom att vi får vänta till nästa års val på besked.
Ingen vet just nu vad som kommer att hända längre fram än till mitten av november då förhandlingarna med största sannolikhet blir offentliga, men troligtvis fälls inte ett beslut i riksrättsfallet innan nyår.