Kvinnors inkomster minskar med en fjärdedel när de befinner sig i en våldsam relation, och misshandel kostar miljonbelopp långt efter att den upphört, enligt Nationellt centrum för kvinnofrid.
Lediga långhelger betyder mer kvinnomisshandel, enligt Brottsförebyggande rådets anmälningsstatistik. I fyra av tio fall av kvinnomisshandel är förövaren en närstående, medan samma siffra för misshandlade män är tre procent.
Förutom de fysiska och psykiska skadorna utsätts kvinnor inte sällan för ekonomiskt våld, alltså att pengar används för att kontrollera partnern. Det kan röra sig om att gömma undan gemensamma pengar, förstöra kläder och saker, och tvinga på partnern skulder, enligt Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) vid Uppsala universitet.
– Våldet mot kvinnor visar sig på flera sätt. Trots det ser många på ekonomin som en följd av det fysiska våldet. I själva verket är det en del av grundproblemet, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef på NCK till Dagens nyheter.
Kvinnors inkomster minskar med 25 procent när de utsätts för våld i en relation. Siffran för utsatta män är 14, enligt en rapport från NCK.
Genom ekonomiskt våld kan förövaren ta kontroll över ekonomin, och på så sätt öka utsattheten och göra det svårare att lämna relationen.
– Idén med ekonomiskt våld är att man ska skuldsätta den drabbade för en lång tid framöver. Pengarna används för att begränsa och i vissa fall förnedra sin partner, säger Elin Hedén, verksamhetsansvarig på Kvinnohuset i Västerås till Dagens nyheter.
Anna Huzell, budget- och skuldrådgivare i Karlskoga kommun träffar minst en kvinna i månaden som har utsatts för ekonomiskt våld, berättar hon för tidningen:
– Jag möter kvinnor i alla åldrar. Många av dem kontaktar oss något år efter att de har lämnat sin partner. Det är först då som de orkar ta itu med skulderna och vill bli skuldsanerade. […] Ibland har kvinnan tvingats att skriva sig på lånen. Andra gånger har hon gjort det självmant, och valt att blunda för riskerna.
Och kostnaden kan bli långvarig. NCK räknar med att kvinnor betalar 1,4 miljoner kronor under de åtta första åren efter att våldet upphört. Kostnaderna kan bero på sämre hälsa eller skulder. Även risken att bli av med arbetet ökar för den som misshandlas i en relation.
Våld i nära relationer
Drygt var femte person i befolkningen har någon gång i sitt liv utsatts för brott i en nära relation. 6,8 procent av befolkningen uppger att de utsattes för brott i en nära relation under 2012.
18 procent av de som blivit utsatta för misshandel uppger att gärningspersonen var närstående.
En nära relation avser här att man har, eller har haft, ett partnerförhållande med en flickvän, pojkvän, hustru eller make, oavsett om man är sammanboende eller ej.
Utsattheten för våld i nära relationer är jämnt fördelad mellan kvinnor och män, men det är vanligare att kvinnor utsätts för grövre våld som leder till behov av sjukvård. Bland de personer som blev utsatta för grov misshandel uppgav 29 procent av kvinnorna och 2 procent av männen att de uppsökte, eller hade behövt uppsöka, en läkare, sjuksköterska eller tandläkare.
Kvinnofridslinjen är en nationell stödtelefon till dig som utsatts för våld eller hot: 020-50 50 50.
Källa: Brottsförebyggande rådet och Nationella trygghetsundersökningen