I dag avslutades den tredje förhandlingsrundan om det havsavtal som kan bidra till ett ökat skydd av 43 procent av planetens yta. Greenpeace har varit på plats i FN-skrapan i New York. ”Det behövs en kursändring”, säger Frida Bengtsson, talesperson i havsfrågor.
I FN:s högkvarter har delegater från 190 länder samlats för att diskutera vad Greenpeace liknar vid ett Parisavtal för havet, i fråga om betydelse för den biologiska mångfalden.
– Vi har en enorm möjlighet att göra rätt från början, säger Frida Bengtsson.
"Förhandlingarna rör sig i fel riktning"
Avtalet för skydd av den biologiska mångfalden (BBNJ) kan beskrivas som en miljöbalk för det hav som ligger bortom nationell jurisdiktion. Men hur starkt det blir – beror helt på hur förhandlingarna fortlöper. Frida Bengtsson på Greenpeace menar att förhandlingarna de senaste två veckorna har börjat röra sig i fel riktning.
– Det som oroar oss är att man börjar diskutera kring hur viktiga de existerande förvaltningsavtalen är och att man kan öka samarbetena mellan dem, det vore katastrof. De samarbetsformerna fungerar inte, det blir bara ett lapptäcke med organisationer med oklara mandat. Det som behövs är ett överordnat avtal.
Havet kommer diskuteras på fler möten
Även om förhandlingarna är slut för den här gången – tror Frida Bengtsson att frågan om havsavtalet kommer att återkomma många gånger under året. Inte minst i samband med att FN:s klimatpanel IPCC släpper en stor rapport om havens betydelse för klimatförändringarna i september och det klimattoppmöte (COP) som hålls i Chile i december.
– Det har kallats det blå klimattoppmötet, säger Frida Bengtsson.
Nästa år väntas den sista planerade förhandlingsrundan äga rum för havsavtalet för skydd av den marina biologiska mångfalden. Till dess hoppas Frida Bengtsson att länder världen över stärkt sina ambitioner.
– Vi och våra allierade i den globala miljörörelsen kommer lyfta det på den högsta nivå vi kan, det är den framtida regelboken för halva planetens yta det gäller, säger hon.