Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Tillgång och inte hinder

Brist på arbetskraft inom olika branscher. Så ser nuläget och den väntade framtiden ut. Men arbetsmarknaden går miste om talang och resurser helt i onödan. Det menar Riksförbundet Attention, en organisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Personer med adhd kan få mycket gjort. Och en människa med Aspergers kan ha en oslagbar förmåga att lära sig saker snabbt på ett djupare plan, samtidigt som hen tillför nyskapande infallsvinklar. För att nu ta några exempel ur mängden på begåvning utöver det vanliga.

Men det där med ordet funktionsnedsättning tycks skrämma en hel del arbetsgivare, trots olika informationskampanjer och vissa stödåtgärder. Någon som är it-specialist men som samtidigt kanske har svårt med småsnack i fikarummet – hur integrerar man en sådan person på arbetsplatsen? Och är den som har en funktionsnedsättning borta mer än andra?

Fördomar florerar men samtidigt finns det undersökningar som visar att personer med funktionsnedsättningar tenderar att vara mindre sjukskrivna än andra. Glädjen över att ha fått ett jobb är ofta stor. Och många, inte minst personer med psykiska funktionsnedsättningar, mår mycket bättre när de får arbeta. Något som också främjar samhällsekonomin i stort.

Här kan vi tala om en win win – både för arbetsgivare, samhälle och individ.

Men hur ska då fördomsdiket kunna överbryggas och fler få jobb? Riksförbundet Attention föreslår bland annat att stödåtgärder individanpassas mer och att arbetsgivare får kontinuerlig information om hur de kan stötta sina medarbetare.

Myndigheter på både lokal och nationell nivå behöver ha handlingsplaner som är grundade på politiska beslut som gäller för alla – då kan personer med psykiska funktionshinder få fler möjligheter att komma ut på arbetsmarknaden, enligt förbundet. 

– Vi ser också behov av att arbetsmarknadens olika parter, som fackförbund och näringslivsorganisationer, samverkar mer och ta ett större ansvar för de här frågorna så att kompetens inte missas och fler på allvar får chansen i arbetslivet.  Det säger Annica Nilsson, intressepolitisk ombudsman på Riksförbundet Attention.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV